Банер

за ценители > винен бизнес


В българските сомелиери трябва да се инвестира

Вихрен Велков, Сомелиер №1 на България, пред exporter.bg за смелостта да се изправиш срещу сомелиерския елит на Европа и света

Хубаво е, когато човек ще ходи на европейско или световно първенство за сомелиери, първо да е дегустирал вина, с които би се сблъскал на тези по-високи равнища, но у нас това е въпрос на финанси, казва Вихрен Велков

Той е семеен. От 18 години работи в сферата на ресторантьорството. Минал е през всички нива. Бил е сервитьор, барман, готвач, а от 10 години е управител на заведение в Пловдив.

В момента е мениджър на ресторант “Четири сезона” към Новотел Пловдив. Казва, че неговите шефове го предразполагат към това да обогатява и да усъвършенства своите умения на сомелиер.


“Имам пълен картбланш да работя по професията си и от собственика на хотела г-н Бедо Доганян, и от д-р Емануил Манев, и от г-жа Николова”, разказва Вихрен. “Благодарение на това разбиране успях да се подготвя за конкурса и да го спечеля”, категоричен е той.


Не пропуска да каже добри думи и за своите приятели от изби, с които работи. Специално място отделя на Димитър Стоев, управителят на “Старата изба” в Първенец.


“Той ме допуска да бъда навсякъде с тях, да видя в действителност, как се правят истинските вина, защото техните са такива”, казва Вихрен.


И продължава да обрисува себе си като човек, който обича хубавите вина, хубавите приятели и хубавите компании.


Благодари на майка си, че го отгледала и на съпругата си Елена, че умее в определени случаи да го изтърпи. “Все пак нашата работа е свързана с пиене, а това носи определени рискове. Понякога се налага малко повече да дегустираш и тогава тя е човекът, който се отнеся към мен с разбиране”, смее се Вихрен.


Питам го дали и тя иска да бъде сомелиер. “След всичко, което мина покрай нас, тя беше свидетел на всяко едно наше представяне, филмираше го, е нормално да иска да опита и да бъде като нас”, споделя Вихрен.


И допълва: “Навремето работеше с мен като сервитьорка. Има огромно желание да се усъвършенства върху тази материя. Ще се радвам, ако и тя тръгне по моите стъпки.  Надявам се някой ден да се срещнем лице в лице на някое състезание.”Първо да ти честитя победата. Как се чувстваш като Сомелиер №1 на България?

- Чувството е уникално, като се има предвид, че започнах преди 5 години. Радвам се, че стигнах до това ниво. Имам желание да продължа нагоре. Оттук нататък обаче нещата зависят от много фактори.

Един от тях, е че трябва да има спонсори, които да инвестират в нас, за да можем да се учим и да обогатяваме нашата винена култура. Само така ще можем да представим България достойно на по-високите нива – европейски или световни.

Ти ще ни представяш на европейското първенство през 2013 г. Казваш, че е повече от необходимо някой с финансови възможности да инвестира в теб?


- Да, защото темата е необятна по простата причина, че сортовете всяка година се менят. Променят се също технологиите и начина на правене на вино. Тук, в България, нямаме поглед върху вината, които непрекъснато се появяват в чужбина.

Реално погледнато за да опитваме такива вина, трябва да имаме финансови възможности, а със заплатите, които взимаме в България, това няма как да се случи.

Ето защо, според мен трябва да има хора, които да искат да вложат в нас, за да можем да представим страната ни на по-високите нива.

Вероятно и държавата трябва да инвестира в своите сомелиери, защото те работят за нейния имидж?

- По принцип е така, защото навън само споменаването на твоето име и че си българин, който се състезава за своята държава, вече трябва да значи нещо.

Надявам се институциите, които управляват в България, някой ден да обърнат много по-голямо внимание на нашата професия. Тя е трудна, рискова и отговорна и е силно зависима от Негово величество Клиента.

Интересувал ли си се, какви вина се предлагат за дегустации по време на тези европейски и световни сомелиерски конкурси?


- Доколкото знам, става дума за водещите сортове и вина, които се предлагат по света. Реално погледнато нямам информация, какво се дегустира на тези конкурси и кои са вината, които се лансират най-добре.

Но това не означава, че не бих се явил на такъв конкурс. Бих го направил с цел да покажа, че ние, от България, не сме на втора линия и че имаме човек, който би трябвало да бъде от елита на Европа.

Все пак е хубаво да имаш някаква предварителна информация?

- Би било добре, но не само да имам информация, а и възможността да опитам това, което се предлага на чуждите пазари. Но още веднъж казвам, че това е свързано с финанси.

Защото извън България има огромен избор на вина.

- Бих казал, че е необятен. Да вземем само Италия и Франция. Сигурно на човек няма да му стигне един живот само да опита всичко, което тези две държави предлагат. Ето защо е хубаво, когато човек ще ходи на европейско или световно първенство за сомелиери, първо да е дегустирал вина, с които би се сблъскал на тези по-високи равнища.

Виждам, че ти не се страхуваш да се изправиш срещу тези вина на тези по-високи равнища.

- Бих го направил с най-голямо удоволствие. За мен страхът отмина, още при първото ми явяване на сомелиерско състезание. Има малко повече адреналин, защото не се знае срещу какви вина ще се изправиш и как ще се справиш.

Но страхът в мен вече го няма. Той отпадна и съм готов да изляза и да се боря за името на България.

Имаш ли информация на тези световни сомелиерски конкурси, кое най-много се цени?

- Има определени правила, но нашата работа е комплексна. Трябва да покажеш и артистичност, и визия, и добро владеене на чужд език, и правилна обосновка относно характера и комбинацията на вина с храни.

Просто човек трябва да бъде доста начетен, доста отворен на тая тема, за да може да прогресира там – било на европейски или на световен форум.

И да бъде и смел...

- Най-вече смел.

Кое беше най-трудно за теб по време на финалния кръг?

- Мога да кажа, че нямаше най-трудно. При мен целия финален кръг беше труден, защото с моя колега (Георги Михов от хотел “Резиденс” - София б.а.) сме много добри конкуренти и опоненти. Смятам, че и двамата доста добре разбираме и си вършим работата.

Целият финален тур и това второ явяване беше свързано с голямо напрежение, както за мен, така и за него.

Не бих казал, че имаше определен момент, в който на мен да ми било много трудно. Целият кръг бе доста труден.

Все пак кое те притесни най-много по време на състезанието?

- Когато очаквахме резултата.

Благодаря ти за това интервю и успех на европейското първенство.

Димитър Дженев(За седми пореден бе определен Сомелиер №1 на България. Организатор на събитието бе Българската асоциация на сомелиерите със съдействието на изба Катаржина Естейт.)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер