експорт > пазари


Цените на виното по света ще скочат

През 2013 г. в световен мащаб няма да достигат 1,3 млрд. бутилки, което неизбежно ще повиши цените на бакхусовия еликсир

Световният пазар на вино преживява най-тежката си криза, предизвикана най-вече от неблагоприятните климатични условия във Франция и Италия, а производството се се свило до нивото от 1975 г.

В днешни дни световният пазар на вино преживява най-тежката си криза. Тя е предизвикана най-вече от неблагоприятните климатични условия във Франция и Италия, а производството се се свило до нивото от 1975 г.

Информацията е на британският вестник Daily Telegraph, който се позовава на доклад на генералния директор на Международната организация за лозарство и вино Федерико Кастелучи.

По данни на Кастелучи през 2012 г. световното производство на вино ще намалее с 6,1%. „Очаква се до края на годината в световен мащаб да бъдат бутилирани между 243,5 млн. и 252,9 млн. хектолитра вино. Това е най-ниският показател за последните 37 години“, отбелязва шефът на международната организация.

През миналата година обемът на световното производство достигна 264,2 млн. хектолитра.

Кастелучи припомня, че пазарът на вина се свива постоянно от 2004 г. досега. Въпреки това резкият спад през настоящата година се оказа неочакван и за най-песимистично настроените анализатори.

Според директора на международната организация слабата реколта от грозде неизбежно ще доведе до повишаване на цените на произвеждания от него алкохол, а може и значително да свие предлагането на пазара. „За да избегнем дефицита, ще се наложи да използваме резервите си“, допълва той.

Редица експерти прогнозират, че догодина на любителите на виното по света може да не достигнат около 1,3 млрд. бутилки от любимата им напитка.

Британското стопанство Nyetimber, което произвежда едно от най-добрите местни вина, вече обяви, че през тази година няма да използва изобщо реколтата, пострадала сериозно от хладното лято и дъждовната есен.

Собствениците на марката са стигнали до извода, че качеството на питието ще остане „под най-лошите очаквания“, което може да доведе до понижаване на репутацията ѝ.

Най-голям производител на вино в световен мащаб през 2011 г. бе Франция, която изнесе 50,2 млн. хектолитра, изпреварвайки основния си конкурент по този показател Италия, която произведе 42 млн. хектолитра.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер