туризъм > екзотични дестинации


6 топли зимни дестинации

Сейнт Джон'с – Антигуа

Животът на Антигуа тече типично по карибски – бавно и спокойно

(Не обичате зимата? Не карате ски и предпочитате да се излежавате под топлите лъчи на тропическото слънце, вместо да чистите сняг от колата си? Предпочитате и да плувате в тюркоазени води, вместо да се топлите пред камината си цял ден, прекаран при минусови температури навън.

Ето ви шест топли екзотични алтернативи на европейската зима. Започваме със Сейнт Джон'с на Антигуа.)


На Антигуа (да не говорим за по-изолирания и по-слабо развит в туристическо отношение Барбуда) животът е плаж.

Преди няколко десетилетия, когато островът се отваряше за първи път към туристите, туристическите брошури твърдяха, че на Антигуа има 52 плажа, по един за всеки уикенд. Днес се хвалят, че плажовете са 365, или по един за всеки ден от годината.

Колко точно са плажовете, не се наемаме да твърдим, но факт е, че са много и дори местните жители не могат да се похвалят, че са обиколили всички плажове на своя остров.

А плажовете тук наистина са великолепни – застлани са с бял фин пясък, обрамчени са от красиви тропически палми, а морето пред тях е не само лазурно и невероятно чисто, но и много спокойно.

Топлото време в месеците, когато в Европа и Северна Америка зъзнат от студ, е привлякло тук световни знаменитости, построили своите зимни резиденции в околностите на столицата Сейнт Джон'с.

Трудно е да изброим всички, но достатъчно е да споменем прочутия дизайнер
Джорджо Армани, виртуозния китарист Ерик Клептън, британския автор на бестселъри Кен Фолет, най-влиятелната дама в света на медиите Опра Уинфри и много други.

Именно на богатите европейци и американци се дължи появата на суперлуксозни хотели и курорти по крайбрежието на Антигуа, както и обстоятелството, че тук има повече молове и бутици от всеки друг карибски остров.

Животът на Антигуа (местните наричат своя остров Антига) тече типично по карибски – бавно и спокойно. Следите от британското колониално присъствие са навсякъде и внасят допълнителен колорит към лежерната туристическа атмосфера.

Белите барокови кули на катедралата “Сейнт Джон”, каменните стени и тежките бронзови оръдия на Форт Джеймс и останалите крайбрежни укрепления, доковете на адмирал Нелсън (напълно реставрирани, това са единствените докове от джорджианската епоха в света), боядисаните в ярки тонове дървени къщи внасят допълнителен колорит към пъстрата мозайка на Антигуа и Сейнт Джон'с.

Островът и неговата столица предлагат всичко, което бихте могли да очаквате от един добър карибски курорт – луксозни хотели, изобилие от магазини (включително от висшата мода), игрища за голф, водни спортове...

Някои от атракциите обаче са уникални. Като например пещерите в залива Ту Фут Бей, прочути не само с причудливите си образования, но и с хилядолетните си скални рисунки или защитения от коралов риф живописен залив Лонг Бей, който е толкова плитък, че можете да навлезете десетки километри навътре, преди водата да стигне до кръста ви.

Някои от забавленията също са типични за Антигуа и трудно може да бъдат открити на друго място. Като надбягванията с раци, които се организират в определени барове в Сейнт Джон'с (разбира се, че се организират и залагания), уари, древна стратегическа игра с пулове (в тази роля влизат малки раковини) и др.


Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер