експорт > пазари


Добра 2012 година за текстилния експорт

Износът на фирмите от текстилния бранш за 2012 г. ще възлезе на 1.5 млрд. евро

Кризата се е отразила най-много на предприятията, които работят само за вътрешния пазар, защото в България той все още е свит, посочва Валерия Жекова

Износът на фирмите от текстилния бранш за 2012 г. ще възлезе на 1.5 млрд. евро. Това прогнозира в телевизионно предаване Валерия Жекова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Според нея това е показател, който е близо до най-добрата година за бранша – 2005-та. 98% от продукцията е за износ. 88% от износа е за европейските страни, като той е основен пазар, посочи Жекова.

Имаме интерес да излизаме извън ЕС, но това е трудно, защото в другите страни сме загубили позиции, каза още Жекова. Проблем за бранша продължавало да бъде липсата на добре подготвени кадри, а една от причините за това е, че няма правилна образователна политика.

Валерия Жекова смята, че текстилният бранш е изпратил една успешна година, след като обемите на поръчките и реализацията на произведените стоки ще са както през 2011 г.

Според нея в период на кризи този сектор винаги е бил стълб на икономиката, но това не се разбирало от администрацията. Една от причините за стабилността на бранша е, че той осигурява продукти, които са на второ място по консумация след храните.

Кризата се е отразила най-много на предприятията, които работят само за вътрешния пазар, защото в България той все още е свит. От 2008 до 2011-та година браншът е намалял с 30%, като заетите в сектора през 2012 година са били 100 000 души.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер