коментари > анализи


Има леко отдръпване от Новия свят

Радослав Радев, търговски директор на Ловико Сухиндол и Винарска изба Стамболово пред exporter.bg за ролята на супермаркетите в продажбите на вина

„Вървим към това виното да се превърне в един все по-лесно достъпен, по-лесно разбираем и и все по-унифициран продукт“, смята Радослав Радев

Има няколко интересни тенденции, които влияят съществено върху продажбите на вина. За тях разказва пред exporter.bg Радослав Радев, търговски директор на Ловико Сухиндол и Винарска изба Стамболово.

„Има един фактор, който през последните години много силно влияе върху продажбите на вина. Това са супермаркетите и все по-засилващата се роля, която те имат върху пазара и върху формирането на вкуса на консуматора.

Бих казал дори, че те изцяло формират вкуса на консуматора и влияят на пазара на всички стоки, които традиционно се продават там, включително и виното“, казва Радев.

И допълва: „Първо супермаркетите натискат цените надолу. Освен това се забелязва и друга тенденция. През последните години веригите от супермаркети, не толкова в България, колкото по света, но това неминуемо ще се случи и у нас, вече работят със собствени брандове.

Вървим към това виното да се превърне в един все по-лесно достъпен, по-лесно разбираем и и все по-унифициран продукт.

Разбира се, извън тези вина има и други, които все още са си сериозен фактор на пазара. Но при тях естествено конкуренцията е жестока и там традиционно Франция, Италия и Испания си държат първенството. Говоря за вината във високите ценови сегменти.“

Според Радослав Радев трябва да се отбележи и още една тенденция. А та е, че има леко отдръпване от Новия свят, най-вече в Европа.

„Първо защото в страни като Чили и Аржентина цените на вината рязко се вдигнаха. И второ, сякаш има един момент на пренасищане. Може би някаква мода премина, а нас ни остави да се надяваме да хванем следващата модна тенденция“, анализира Радев.

(Цялото интервю на Димитър Дженев с Радослав Радев четете в секция Експорт на страница Пазари)


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер