туризъм > екзотични дестинации


6 топли зимни дестинации

Ейлат & Акаба – Израел, Йордания

Ако Ейлат е по-европейски, дори американски като вид и атмосфера, то Акаба е по-арабска и по-екзотична

(Не обичате зимата? Не карате ски и предпочитате да се излежавате под топлите лъчи на тропическото слънце, вместо да чистите сняг от колата си? Предпочитате и да плувате в тюркоазени води, вместо да се топлите пред камината си цял ден, прекаран при минусови температури навън.

Ето ви шест топли екзотични алтернативи на европейската зима. Вече ви представихме Сейнт Джон'с на Антигуа, Бора Бора от Френска Полинезия и Канарски острови. Сега е ред на Ейлат & Акаба – Израел, Йордания.)


Израел и Йордания може да са две държави, които не изгарят от взаимна любов, но Ейлат и Акаба са две интригуващи дестинации, които заслужава да бъдат представени заедно, тъй като, първо, разстоянието между тях е цифром и словом 6 километра и 70 метра, и, второ, защото двата курорта се допълват взаимно по един чудесен начин.

Ако Ейлат е по-европейски, дори американски като вид и атмосфера (неслучайно го наричат израелската Ибиса или израелския Лас Вегас), то Акаба е по-арабска и по-екзотична и извиква спомена за Питър О'Тул, който в ролята на Лорънс Арабски в легендарния холивудски хит, подканя Омар Шариф, Антъни Куин и цялата арабска конница зад гърба си: “Към Акаба!”

Да започнем обаче с Ейлат. Откъснат от останалата част на Израел от пустинята Негев, градът бива открит за туризма в края на 70-те години на миналия век. След бума на строителството на хотели следва бум на туристи – през лятото предимно израелци, през зимата най-вече европейци.

Те са привлечени не само от луксозните хотели, от сухия и слънчев климат, топлото море и кораловите рифове, но и от обстоятелството, че Ейлат е обявен за зона за свободна търговия и това е единственият израелски град, в който ДДС няма.

Червено море край Ейлат се слави с великолепните си коралови рифове, затова една от най-популярните атракции е подводната обсерватория, чиято бяла кула (на снимката) е един от символите на града. С нейна помощ можете да надникнете във водите на залива, без да се намокрите, и да се насладите на колоритния подводен живот, който кипи там.

Интересувате ли се от древността, в долината Тимна край Ейлат ви очакват египетски храм на Хатор и най-старите медни мини в света.

Хлапетата също няма да скучаят, освен водни спортове Ейлат ще им предложи и Kings City, увеселителен парк на библейска тематика, който и на външен вид прилича на двореца на някой библейски цар.

Акаба е град с древна история, споменаван в Библията като мястото, където цар Соломон строил своите кораби, както и в някои версии на “Приказки от 1001 нощ” като пристанището, от което Синдбад тръгнал на своите пътешествия.

Тук са властвали и древните египтяни, и римляните, и кръстоносците, основали Йерусалимското кралство, и потомците на Саладин, и мамелюците, и османците, и англичаните...

Свидетествата за тяхното присъствие са навсякъде в града и около него, като особено внушителни са руините на античния град Айла и средновековните замъци, но най-големите атракции са разположени малко по-далеч.

Акаба е най-удобната отправна точка за посещение на древния набатейски град Петра, едно от големите чудеса на древността, както и на Уади Рум, може би най-красивата пустиня в света, която можете да разгледате от гърба на камила или от коша на аеростатен балон.

По отношение на хотелите Акаба по нищо не отстъпва на Ейлат и предлага суперлуксозни курорти и елитни вериги като Movenpick, Kempinski, Padisson Blu, InterContinental и др.

Освен това Акаба е подходящо място, от което да купите ръчно тъкани килими, бедуинска бижутерия, миниатюрни мозайки и прочие произведения на традиционното арабско занаятчийство.


Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер