финанси > застраховане


Как да си спестим щети от “замръзване” в дома

Съветите на ЗБК Балкан: 5 правила да защитим дома и имуществото си при риска от "замръзване"

За да се избягнат замръзвания и пукане, тръбите трябва да са покрити със специална изолация. Тя е изработена от синтетичен каучук или друг специален материал и представлява цилиндър с различна големина, с който буквално се облича тръбата.

През зимния сезон зачестяват щетите от замръзнали тръби, които увреждат имущества за стотици хиляди левове. Когато температурите паднат под нулата, става неизбежно замръзването на ВиК инсталации, изложени на по-небагоприятно място в дома ни.

Чести са и щетите в резултат на: изтичане на вода от тръби в таванските помещения, в мазета, външни стени, които са особено податливи и уязвими на спукване през зимата.

Затова ето 5 съвсем лесни начина, как да обезопасите своя дом:


- Използвайте силикон за запълване на пукнатини и дупки във външни стени и основи
- Оставете отворени вратите на отделенията, където се намират тръбите, за да прониква и циркулира топъл въздух по време на студени дни
- Обвийте тръбите, които са изложени на замръзване със специални изолиращи материали
- Проучете местонахождението и дръжте достъпно мястото, където се намира главният спирателен кран.
- "Не оставяйте тънка струя течаща вода" с цел предпазване от замръзване, съветват част от българските специалисти. Други са на коренно противоположно мнение, както и американските сайтове. Вземете мнението на личния домашен майстор, съгласно особеностите на дома ви!


За да се избегнат замръзвания и пукане, тръбите трябва да са покрити със специална изолация. Тя е изработена от синтетичен каучук или друг специален материал и представлява цилиндър с различна големина, с който буквално се облича тръбата.

Да се спре водата към външните чешми, съветва "Софийска вода". Препоръчва се източването на тръбите и изолиране на водомерите с двоен капак. Спрете водата в необитаемите имоти.

От ЗБК Балкан нямат претенции за изчерпателност, а се надяват да предизвикат въпроси, коментари и дискусия, в които да дадат полезните съвети от специалистите, както в ремонтните дейности, така и на застрахователите по конкретни щети и казуси.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер