туризъм > екзотични дестинации


6 топли зимни дестинации

Исла Мухерес - Мексико

Във водите западно от Исла Мухерес водолазите ще открият истински подвозен музей с близо 400 скулптури

(Не обичате зимата? Не карате ски и предпочитате да се излежавате под топлите лъчи на тропическото слънце, вместо да чистите сняг от колата си? Предпочитате и да плувате в тюркоазени води, вместо да се топлите пред камината си цял ден, прекаран при минусови температури навън.

Ето ви шест топли екзотични алтернативи на европейската зима. Вече ви представихме Сейнт Джон'с на Антигуа, Бора Бора от Френска Полинезия, Канарски острови, Ейлат & Акаба – Израел, Йордания и Нуса Дуа в Индонезия. Сега е ред на Исла Мухерес в Мексико.)


Със сигурност сте чували за Канкун, прочутият мексикански курорт на Ривиера Мая, но едва ли ви звучи познато Исла Мухерес, малък остров, разположен на десетина километра навътре в морето североизточно от Канкун.

Онези от вас, които знаят испански, ще се учудят от името му, което се превежда като Острова на жените. Причината за необикновеното название е в испанските конкистадори, или по-точно в многобройните статуетки на женски фигури, които открил Франсиско Ернандес де Кордоба през 1517 г.

А обяснението е съвсем просто, на острова се издигал храм на Иш Чел, маянската богиня на любовта, плодородието, медицината и луната.

Испанците открили острова, кръстили го и си отишли. През следващите повече от 300 години на острова не стъпвал човешки крак, ако не броим някой и друг пират.

Исла Мухерес е заселен едва към 1850 г. и то от няколко рибарски семейства, и това е основната причина великолепната му природа да е запазена почти непокътната.

Днес на малкия остров – дължината му е 7,5 км, а широчината му около 700 метра – ви очакват симпатично градче, двайсетина хотели, множество ресторантчета, барове и fondas (традиционни мексикански кафенета), великолепни плажове и още няколко интригуващи туристически атракции.

На Пунта Сур в най-южния край на острова се издигат руините на храма на Иш Чел, построеното през XIX в. от карибския пират Фермин Мундака имение Хасиенда Мундака показват как са живели богатите корсари в онази епоха, а във водите западно от Исла Мухерес водолазите ще открият истински подводен музей.

Там английският скулптор Джейсън Тейлър е разположил на морското дъно близо 400 скулптурни фигури, изработени от специален бетон с неутрално pH.

На самия остров ще откриете още ферма за костенурки, делфинариум (www.dolphindiscovery.com), уникалния Гарафон парк (www.garrafon.com), който съчетава куп активности както на сушата, така и във водата, включително плуване с делфини и гмуркане край великолепния коралов риф Гарафон.

Предлагат се излети с лодки до места, където можете да плувате с китоакули, най-големите риби на земята. Въобще за толкова малко като площ място Исла Мухерес предлага доста възможности за активна почивка.

Що се отнася до плажовете и хотелите, най-добрите места, на които да се излегнете под топлите лъчи на карибското слънце, са Плая Норте и Плая Сол, а сред хотелите, най-интересен е Avalon Reef (www.avalonreefclub.com), разположен на тясна пясъчна ивица, заобиколен почти отвсякъде  от водите на Карибско море.

Сред останалите хотели внимание заслужават Isla Mujeres Palace (www.palaceresorts.com), Na Balam (www.nabalam.com), Villa Rolandi (www.villarolandi.com), Ixchel (www.ixchelbeachhotel.com) и др.

Доскучае ли ви на острова – което е малко вероятно, но все пак - не забравяйте, че далеч по-космополитният курорт Канкун се намира на 20-25 мин. с лодка или ферибот, а малко по на юг от него са други две изключително популярни курортни дестинации – Плая дел Кармен и Косумел.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер