коментари > анализи


Двете основни изненади на 2012 г.

Според Джоузеф Стиглиц те са забавянето на развиващите се пазари, което се оказало малко по-рязко от очакваното и забележителните реформи стартирани в Европа

Като погледнем към 2013 г. най-големите рискове са свързани със САЩ и Европа. За разлика от тези два региона Китай притежава инструментите, ресурсите, стимулите и познанието, за да избегне евентуално твърдо икономическо приземяване, смята Стиглиц.

“Двете основни изненади през 2012 г. бяха забавянето на развиващите се пазари, което се оказа малко по-рязко от очакваното и забележителните реформи, които бяха стартирани в Европа”, коментира за ProjectSyndicate Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика и професор от Колумбийския университет.

2012 г. се оказа толкова лоша, колкото и очаквах. Рецесията в Европа беше предвидимо (и очаквано) следствие от бюджетните икономии и плана за спасяване на еврото, който от самото начало беше обречен на провал, пише нобеловият лауреат.

Според него като погледнем към 2013 г. най-големите рискове са свързани със САЩ и Европа. “За разлика от тези два региона Китай притежава инструментите, ресурсите, стимулите и познанието, за да избегне евентуално твърдо икономическо приземяване” допълва Стиглиц.

Според него за разлика от западните страни политиците в Пекин не споделят и някои „летални идеи“ като тази за „икономическата експанзия чрез икономии.

“Китайците ясно разбират, че трябва да се фокусират по-скоро върху „качеството“ на растежа – като ребалансират икономиката си от износ към домашно потребление – отколкото върху фикс идеята за постигане на някакъв определен растеж на всяка цена”, отбелязвя в своя коментар професорът.

Той смята, че въпреки влошаващите се глобални икономически условия растеж от около 7% в Китай ще е достатъчен да задържи цените на суровините, а от това ще спечелят износителите от Африка и Латинска Америка.

“От друга страна третият кръг вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв (Фед) може също да подкрепи износителите, въпреки че едва ли ще окаже влияние върху растежа на щатската икономика”, прогнозира Стиглиц.

“Анемичното възстановяване в САЩ, където растежът едва позволи създаването на нови работни места, беше очаквано следствие от политическите кавги в Вашингтон. Именно те попречиха на президента Барак Обама да прокара своя законопроект за стимулиране на заетостта и запратиха икономиката на страната към ръба на фискалната пропаст”, казва още Стиглиц в своя коментар.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер