финанси > европейски пари


До две години изба Катаржина Естейт ще зарадва своите фенове с качествено био вино

Цветелина Николова, изпълнителен директор на Катаржина Естейт, пред exporter.bg за европейските проекти, които избата успешно реализира

През 2013 г. ще се отворят нови мерки, по които избата ще кандидатства за европейски проекти. И тъй като Европа залага на био динамиката, Цветелина Николова очаква, че ще се отворят много програми, които да дадат възможност лозята да се преобразуват в биологични.

“Получаваме доста субсидии по европейски проекти, които наистина много ни помагат – за развитието на лозята, технологията и в подмяната изобщо на цялата производствена част.

Давам за пример смяната на формировката в лозята като построяването на съоръжения за капково напояване, което е много важно за България, защото през последните години се вижда, че тенденцията за сухи периоди се увеличава и ако няма капково напояване резултатите няма да са добри. Поливаме и с хеликоптери, което е доста голяма инвестиция”, разказва пред exporter.bg Цветелина Николова, изпълнителен директор на Катаржина Естейт.

И допълва, че другите им специални проекти, заложени в плана за 2013 г., са по Европейската програма за производството, те са в сферата на производството и земеделието. Като например смяна на дъбови бъчви, ферментационни съдове, закупуване на всякаква техника, необходима за едно модерно винопроизводство.

Според Цветелина Николова през 2013 г. ще се отворят нови мерки, по които избата ще кандидатства за европейски проекти. И тъй като Европа залага на био динамиката, тя очаква, че ще се отворят много програми, които да дадат възможност лозята да се преобразуват в биологични.

Защото в Австрия почти всичко е био динамика, в Страсбург целия регион е био динамика, в Германия по-голямата част от лозята са био.

“Ние вече от година работим по такъв проект, който е от особено значение за нас. По стандарт, био лозето става готово за експлоатация в рамките на 3 години, ние вече сме го започнали. След 2 години ще зарадваме феновете на Катаржина Естейт с качествено био вино.

В България все още няма био лозе. Ние, в Катаржина, сме първи”, казва с гордост Цветелина Николова.

(Цялото интервю на Димитър Дженев с Цветелина Николова четете в секция Експорт на страница Пазари)

Снимка: Юлиян Донов

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер