финанси > застраховане


Кога ще ви бъде изплатена щета, ако ви окрадат товари, които превозвате в чужбина

При застраховка “Карго” какво трябва да се предриеме незабавно

При навременно уведомяване и извършен оглед за липсващите товари, застрахователят ще плати откраднатата стока. Разходите за авариен комисар са 250 лева; Застрахователят поема пълният размер на щетата.

Кой поема отговорността при превозване на товари? Подготвени ли са водачите на товарни автомобили за ситуациите, които изникват в процеса на транспорт и товаро-разтоварни дейности? При щета по застраховки „Отговорност на превозвача” и „Карго“ какво трябва да се предприеме незабавно? Ето на тези въпроси отговор дават от Застрахователен брокер „Балкан“. Ето техните практически съвети за Застраховка „Карго”.

При превозване на товари с наземен транспорт от изключителна важност е да се спазват правилата за товаро-разтоварни дейности, обезопасяването на товара, спирането на определени за целта места за почивка.

Критерий за ограничаване на вредите е повишеното внимание на водачите на превозните средства във връзка с целия процес на превоз. Ето и един нагледен пример, ако възникне щета.

Щета: Превозват се кашони с дъвки, водачът спира на определено място за седмична почивка в Австрия. През време на престоя е извършена Кражба чрез взлом на 3 палети с кашони, в размер на 14  500 лева;

Щетата ще се плати: При навременно уведомяване и извършен оглед за липсващите товари, застрахователят ще плати откраднатата стока. Разходите за авариен комисар са 250 лева; Застрахователят поема пълният размер на щетата.

Щетата няма да се плати: В случай, че водачът е оставил превозното средство без надзор; няма следи от взлом; без да е документирано събитието от компетентни органи и авариен комисар.

Същата щета може да се плати от застраховка „Отговорност на превозвача” и да удовлетвори имуществения интерес до пълния размер, поради естеството на превозваните стоки.

В процеса на работа и дългосрочно сътрудничество практиката показва плащане на спорни щети и обезщетения по изключение.

Възможността за сътрудничество между клиент, брокер и застраховател е налице при запазване интереса на фирмите превозвачи, постигане на изгодни условия срещу максимални покрития, превенция при застрахователни събития, незабавни действия при щети – уведомяване на компетентни органи и авариен комисар, окомплектоване на преписката.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер