експорт > международни изложения


Над 500 балкански вина на BIWC

Цветан Симеонов, председател на БТПП: „Когато обединят усилията си, Балканите са силни!“

Конференция представи възможностите за развитие на винения туризъм и синергия на Балканите.

Над 500 балкански вина ще бъдат представени по време на втория Балкански международен винен конкурс и фестивал (BIWC), който ще се проведе на 18 и 19 май 2013 г. в Град хотел София.

Това съобщи Галина Нифору,  директор на BIWC, по време на конференцията: „Виното и Винения туризъм на Балканите – Възможности за развитие и сътрудничество”.

Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП. Той подчерта, че Балканския форум на виното и конференцията за винения туризъм в рамките на този форум, отправят едно важно послание към Балканите. А то е: Когато сме обединени, сме силни!

„Ако обединим капацитетите на Балканите, излизаме на 5-то място в свeта по винопроизводство“, допълни още той.

Акцентът на конференцията бе представяне на възможностите за развитие на винения туризъм и синергия на Балканите.

От Глобус Медия Груп направиха демонстрация на поредицата от 12 филма за България, като обърнаха внимание на един от тях, който информира за винения туризъм в страната. Отразена бе и идеята за създаване на специализиран сайт за вино, винопроизводство, винен туризъм.

Конференцията последва с представянето на Академията за винен туризъм в Сърбия от нейния създател Милош Калапис. Той синтезира основите цели, обучение и таргет групи, като насочи внимание върху Дунавския винен маршрут – туристическа обиколка, която включва България, Румъния, Сърбия и Харватия.

Малин Бистрин, представител на община Банско, изрази желанието на общината да бъде домакин на следващото издание на Балканския винен конкурс и фестивал.

Перспективите пред винения туризъм в България, както и първия по рода си пътеводител „Винени маршрути”, бяха анализирани от представители на ВиноЗона АД.

Георги Петрушев, представител на организацията „Вината на Македония”, запозна присъстващите с историята на винопроизводството на западната ни съседка.

Той каза, че когато близо 15 техни изби се обединили, вече на македонското вино не се гледало само като на наливно, но и като на определени брандове.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер