Банер

компании > непублични компании


Винарска изба Синтика – синоним на качество

Иван Гиздавков, съдружник във винарската изба, пред exporter.bg за модернизирането на избата и пътят на нейните вина към отличията


Най-награждаваните, продавани и популярни вина на Винарска изба Синтика са шардоне Le Passionnel, мерло Феномен, мерло Конфианс, Синти резерва, каберне фран Експлозия, както и вината от серия Ренесанс.

След като през 2007 г. Винарска изба Синтика печели проект от Фонд „Земеделие”, тя е напълно реконструирана и модернизирана с най-съвременни технологии. Годишният й капацитет е 500 хил. бутилки. Поради кризата в момента е натоварен 2/3 от този капацитет.

Вината на избата добре се приемат и у нас, и в чужбина. Както в миналото, така и с първото представяне на вина от реколта 2008 г., Синтика получава много признания и отличия (над 30 златни, сребърни и бронзови медала).

Най-големите от тях са  Златен ритон за 2010 г. за Синти резерва в клас старо отлежало червено вино и Златен ритон за 2011 г. за шардоне Le Passionnel в раздела вина от търговската мрежа.

През 2009 г. собствениците на избата Иван Гиздавков, Петър Петров и Сотир Батев създават 250 дка нови лозя. “Именно в резултат на тези успехи и всекидневната усърдна работа, изнасяме вина за Япония, Англия, Полша, Норвегия, Франция. Предстои ни износ за Чехия. Част от вината ни са листвани в хотел „Хилтън” – Токио”, споделя Иван Гиздавков.

Наскоро избата прави износ за Франция. Каква е историята на този експорт в Меката на виното? “Историята е следната. Изпратихме вина на приятели във Франция. Те ги дали за дегустация в Института на виното в Aix en Provence и проф. Жоел Кор бил много впечатлен.

Приятелите ни, ентусиазирани от тази положителна реакция и оценка, започнаха да внасят вината ни във  Франция. Там те се приемат много добре и се надяваме да постигнем добри резултати в Меката на виното, както казвате по-горе”, разказва Гиздавков.

Той отбелязва още един факт. Наскоро българският евродепутат Мария Габриел кани избата да участва на организирана в Бордо Вечер на виното. На това престижно събитие изба Синтика е  единственият представител от България, и то наред с традиционните страни винопроизводители - Франция, Италия и Испания - трите световни сили в този бизнес.

Последното доказателство, че Винарска изба Синтика е синоним на високо качество, са именно отличията от наскоро приключилата Винария 2013 – 9  златни медала за 9 проби.

В сайта на Винария може да  се види, че някои от вината имат най-висок брой точки от всички участници /повече от 89 т./, дадени от  международната комисия от  дегустатори.

Най-награждаваните, продавани и популярни вина на Винарска изба Синтика са шардоне Le Passionnel, мерло Феномен, мерло Конфианс, Синти резерва, каберне фран Експлозия, както и вината от серия Ренесанс.

Цялото интервю на Димитър Дженев с Иван Гиздавков, съдружник във Винарска изба Синтика, четете в секция Експорт на страница Пазари.


На снимката: Иван Гиздавков с технолога на избата Валерия Стоева

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер