финанси > инвестиции


„Бер – Хелла Термоконтрол“ инвестира 42,5 млн.лв
в завод на територията на Божурище

Експортноориентирани бизнеси започват работа в икономическата зона в Божурище, обещават от министерство на икономиката

Германската компания „Бер – Хелла Термоконтрол“ ще изгради у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони.

Германската компания „Бер – Хелла Термоконтрол“ (Behr-Hella Thermocontrol GmbH – BHTC) ще изгради у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Това ще стане на територията на икономическа зона Божурище.

Предвижда се строителството да започне още през това тримесечие, а заводът да заработи през пролетта на 2014 г.

Стойността на инвестиционния проект на BHTC е над 42,5 млн.лв., а новоразкритите работни места ще бъдат повече от 350, съобщава сайтът на министерството на икономиката.

„Това е първата мащабна инвестиция в рамките на икономическа зона София-Божурище“, коментира  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който връчи на германската компания сертификат за инвестиция клас А. Според него положителна тенденция е сертифицирането на все повече проекти в областта на високите технологии.

Така сертифицираните до момента през тази година три проекта на стойност 44.5 млн. лева, са изцяло във високотехнологичните производства и научноизследователската и развойната дейност. Те предвиждат разкриването на повече от 650 нови работни места.

Предприятието на BHTC в Божурище е най-големият проект на „Национална компания индустриални зони” ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години.

„Експортноориентирани компании, свързани с производството на електроника и електронни продукти, ще работят в икономическата зона в Божурище“, обещава министър Василев.

Инвеститорът


Компанията - инвеститор е съвместно предприятие, основано през 1999, между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co. KG и е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации.

Основни клиенти на фирмата са големите производители на автомобили като тези от групата на Фолксваген, Мерцедес-Бенц, Порше, Дженеръл Мотърс и др. Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер