туризъм > екзотични дестинации


10  от най-добрите хай-тек хотели

Yotel – Ню Йорк

Робот на име Yobot съхранява багажа на гостите, преди да се чекират или след като освободят стаята

(Отдавна отминаха времената на бавния и ненадежден интернет в хотелската стая, времената, когато радио-часовникът и електрическата кана бяха смятани за върха в хотелските технологии. Днес хотелите навлизат в епоха, която някои анализатори определят като високотехнологичен хедонизъм.

В челните редици на тази промяна са хотели като Nine Zero в Бостън, където вместо метален ключ или магнитна карта използват ирисово сканиране, като Hotel 1000 в Сиатъл, където инфрачервен сигнал сканира стаята и уведомява камериерките дали помещението е свободно за почистване, като Yotel в ню Йорк, където грижата за багажа на гостите е поверена на робот...


Други хотели пък предлагат на своите гости напълно безплатно компютри Apple, таблети, смартфони, конзоли на видео-игри и какво ли още не.


Докъде всъщност е стигнала хай-тек революцията в хотелиерството? Хвърлете един поглед на нашата селекция от високотехнологични хотели и ще разберете. Вече ви представихме Mama Shelter в Париж. Сега е ред на Yotel в Ню Йорк.)


Още фасадата на нюйоркския YOTEL подсказва как най-вероятно ще изглеждат хотелите на бъдещето, но дори тя не е в състояние да ни подготви за високотехнологичния шик, който ни очаква вътре – напълно компютъризирана рецепция без нито един човек наоколо, робот, наречен Yobot, който съхранява багажа на гостите, преди да се чекират или след като освободят стаята (апропо, първият в света робот от този вид), а стаите – моторизирани, подвижни легла, които пестят място, Technowall с всевъзможни аудио- и видеоуслуги и прочие...

Подобно на екипа на Mama Shelter, създателите на YOTEL също не са случайни хора. Това са Саймън Уудроф, основателят на популярната верига суши-ресторанти YO! Sushi (прочули се с нововъведения като суши-конвейрите, роботизираното предлагане на напитки, самонаграващите се чинии и прочие), и Джерард Грийн, който години наред консултирал реномирани хотелски вериги, преди да създаде своя собствена.

Идеята за YOTEL хрумнала на Уудроф на борда на самолет на British Airways, когато неочаквано бил настанен вместо в икономична, в първа класа. Там останал впечатлен от изключително гъвкавия и същевременно комфортен начин, по който е аранжирано толкова малко пространство, и решил да пренесе тази концепция в света на хотелиерството.

В интерес на истината в Япония отдавна има подобни хотели, наречени capsule hotels, но идеята на Уудроф е на несравнимо по-високо ниво във всяко едно отношение. Не само защото стаите са по-големи, но и защото са далеч по-модерни, по-удобни и по-луксозни.

Някак си логично първите 3 хотела от веригата се появяват край големи летища – Хийтроу, Гетуик и Шипхол, но четвъртият вече (отворил врати през лятото на 2011 г.) се намира в Ню Йорк.

Стаите в нюйоркския YOTEL са малки, площта им е под 20 кв.м (неслучайно на “езика на YOTEL” ги наричат кабини), но в тях има всичко, което можете да намерите в доста по-просторна иначе стая на един 4- или 5-звезден хотел.

Т.н. VIP кабини дори ги надминават по лукс с помощна на екстри като въртящи се легла, компютри Apple, маса за хранене, която се превръща в билярдна маса, джакузита и прочие.

Чекирането в този футуристичен хотел се извършва на компютъризирани киоски и наподобява чекирането на летище, подвижните легла се прибират и пестят място в стаите, и ако стаите са малки, това определено не важи за ресторант Dohyo, където можете да се храните като японци от таблички, които се повдигат и спускат, за т.н. Club Lounge с отделни сепарета с плоскоекранни телевизори и прочие екстри, където да си спретнете собствено частно парти, за откритата тераса, която между другото е най-голямата хотелска тераса в центъра на Ню Йорк.

Като стана въпрос за мястото, непременно трябва да споменем, че нюйоркският YOTEL е разположен в сърцето на Голямата ябълка, на Десето авеню и Западна 42-а улица, или точно на 2 преки от Таймс Скуеър.

Адрес:
YOTEL, New York
570 Tenth Avenue
New York
NY 10036, USA

Телефон: +1 646 449 7700

E-Mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт:
www.yotel.com

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер