Банер

компании > непублични компании


“Огняново К” АД отличи талантливи студенти

Победителите в Деветия годишен конкурс за малка пластика от камък и метал, дърво или друг траен материал, бяха наградени от д-р Николай Колев, изпълнителен директор на компанията


“Трябва да благодарим на д-р Николай Колев, изпълнителен директор на “Огняново К” АД, който от 15 години подкрепя студентите в Националната художествена академия от специалностите “Метал”, “Резба” и “Скулптура”, каза проф. Богомил Николов.

“Според една легенда Микеланджело ударил с чука по камъка и казал: Говори! Тази вечер, в залата на Съюза на архитектите в България, камъкът също говори и то красиво. Трябва да благодарим на д-р Николай Колев, изпълнителен директор на “Огняново К” АД, който от 15 години подкрепя студентите в Националната художествена академия от специалностите “Метал”, “Резба” и “Скулптура”.

(отляво надясно) Д-р Николай Колев, изпълнителен директор на „Огняново К” АД, проф. Богомил Николов, доц. д-р арх. Веселина Грънчарова и наградените студенти.

Това каза проф. Богомил Николов, преподавател в академията, при откриването на Деветия годишен конкурс за малка пластика от камък и метал, дърво или друг траен материал. В него участваха 20 студенти от тези специалности, които отново показаха високо ниво на професионализъм и силно изразен усет за материал и естетика.

Конкурсът се проведе в две категории - камерни скулптурни творби и творби от областта на медалиерството. Работите на студентите бяха оценени от жури, в което участваха техните преподаватели - проф. Богомил Николов, проф. Петър Бонев, доц. Емил Бачийски и доц. Стефан Хаджиев. Това са хората, които имат най-голяма заслуга за израстването на младите творци.

Победителите бяха наградени от д-р Николай Колев, изпълнителен директор на “Огняново К” АД. Отличени бяха работите на Светлин Демирев - IV курс специалност „Скулптура”, Евгения Илкова- I курс специалност “Метал”, Христо Антонов - I курс специалност „Резба”, Антон Иванов - III курс специалност „Метал” и Станислава Анчова - III курс специалност „Метал”.

Д-р Николай Колев поощри още 6 от участниците в конкурса. Адмирации заслужават и първокурсниците, които се представиха достойно в надпреварата със своите колеги от по-горните курсове.

За втори поредна година в изявата са представени и творби от областта на медалиерството - малки, но заредени с положителна енергия скулптурни форми. За деветте години от своето съществува в конкурса са участвали 140 студенти, а представените творби са над 150.

Проектът


„И камъкът говори…” е съвместен проект на Националната художествена академия и „Огняново К” АД - част от шведската група „Плена”. Студентите от различни курсове и специалности на академията приемат предизвикателството да превърнат промишления варовик в комбинация с метал, дърво или друг траен материал, в провокативни и атрактивни произведения на изкуството.

Безспорно трябва да се отбележи голямата заслуга за развитието на този проект на д-р Николай Колев, изпълнителния директор на „Огняново К” АД. Познавач и меценат на изкуството, той от дълги години поддържа контакти със студентите от Националната художествена академия. Със своята подкрепа предприемачът успява да стимулира заложбите на младите художници и да ги поощри в техния труден и емоционален творчески път.


Изложбата доказва още нещо - че бизнесът и изкуството могат да вървят ръка за ръка и да говорят на един език.

На снимката горе: Д-р Николай Колев, изпълнителен директор на „Огняново К” АД поздравява Светлин Демирев

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер