Банер

за ценители > винен бизнес


Меди Валей извади “тежката артилерия”: Incanto реколта 2013

Инж. Стойчо Стоев, управител и главен енолог на винарска изба Меди Валей, пред exporter.bg: Опазихме лозята!

Избата вече е изцяло обновена – дегустационна зала с винен бар и магазин на основното ниво, дегустационен бар при бъчвите на подземното ниво и панорамна тераса с невероятно гледка към лозята и едни от най-красивите планини на света. Очаква се Меди Валей да стане хит във винения туризъм.

Виното е интересен продукт – нито е обикновен, нито е произведение на изкуството. Виното е едно тайнство, едно вълшебство, защото е претворената в неповторими багри, аромати и вкусове слънчева енергия.

Гроздето, което виждате, златното грозде, узрялото, от което ще направим с екипа на Меди Валей може би и Дай Боже едни от най-хубавите вина, чака да бъде набрано и претворено във вино.

Това са думи на инж. Стойчо Стоев, управител и главен енолог на винарска изба Меди Валей. Поводът – началото на гроздоберната кампания, която бе съпроводена с водосвет. Публиката, към която бяха отправени тези думи – колеги, партньори, журналисти и най-вече приятели на една от най-класните изби в България.

Изцяло обновена


Тя вече е изцяло обновена – дегустационна зала с винен бар и магазин на основното ниво, дегустационен бар в енотеката при бъчвите на подземното ниво и панорамна тераса с невероятно гледка към лозята и едни от най-красивите планини на света. Постигнат е един от важните приоритети на избата – да развива винен туризъм.

Не случайно тя е построена в това прекрасно кътче на България – село Смочево, в полите на Югозападна Рила, на път за Рилския манастир. И най-важното – на 630 метра надморска височина. “ Може би няма друго лозе в България на такава надморска височина, с уникален тероар и уникални сортове”, подчерта Стойчо Стоев.

Винената перла на Долината на Струма


И напомни амбицията, с която са тръгнали преди 4 години при създаването на Меди Валей. А тя е – избата, която се намира в най-северната точка на Долината на Струма, да стане винената перла на тази долина.


Инж. Стойчо Стоев откъсна първата чепка грозде от реколта 2014

“Мисля, че на този етап, можем да изпитваме, ако не гордост, то поне удовлетворение, че си вършим работата с Божията помощ, защото Бог вижда, че нашите помисли са чисти, че сме отдадени на виното, че няма хора с лоши мисли и лоша енергия. Защото виното носи на практика енергията на хората, които го правят”, каза известният енолог - първият в историята на България винифицирал професионално сорта грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55). Затова инж. Стоев благодари на агрономите и на технологичния екип на избата, като отбеляза, че виното не се прави само от машини и техника. “Виното се прави с отдаденост и с труда на много хора, с техните чисти помисли”, добави управителят на Меди Валей.

Той не пропусна да благодари на ръководителите от холдинга*, които са прегърнали идеята за създаването на избата и продължават да я подкрепят в тези трудни за всички финансови времена. След което каза, че избата е отворена за всички гости, а целият екип на винарната е на тяхно разположение при дегустирането на вината.

Първите дегустирали Incanto реколта 2013


Имаше и съспенс – гостите щяха да са първите, които дегустират “тежката артилерия” на Меди Валей – вината от култовата серия Incanto реколта 2013, току що избутилирана и непоявила се още на пазара.

Шардоне Barrel Fermented, Incanto Мерло, Incanto Сира, Incanto Розе и топ виното на Меди Валей Incanto Black бяха на дегустационния бар в енотеката, където стана най-голямото стълпотворение от хора в този чудесен съботен ден. Не всеки ден журналисти, клиенти, партньори и дори собственици на конкурентни изби, могат да направят такава вертикална дегустация на топ вина.

За познавачите и ценителите на хубавото вино имаше още едно предизвикателство – да се насладят на първите две вина от серията eXcentric - eXcentric Incanto Вионие и eXcentric Incanto Мавруд. Философията на тези вина е високо качество на ексцентрична цена, при които различното и странното създават стила.

Съвременно и модерно


И понеже заговорихме за стил, казах на Стойчо Стоев, че в обновената изба има нещо много съвременно и модерно, а той допълни, че именно оттам е тръгнал, когато е правил вината. Така си обясних защо те са класически, но различни, интригуващи, завладяващо съвременни и модерни.


Ентусиазираният млад екип на избата

Седмица, преди да уважа поканата му да дойда на откриването на гроздоберната кампания на избата, го попитах дали тази трудна откъм природни катаклизми година не е нанесла поражения на лозята. Той беше пределно ясен: “ Успяхме да ги опазим!”. И допълни, че не бива за всичко да се оправдаваме с природата. Че до голяма степен нещата са в ръцете на хората. Когато на откриването на гроздобера и на вече обновената изба добих впечатления от неговия млад и ентусиазиран екип, разбрах какво е искал да ми каже.

 

Димитър Дженев


* “Българско вино” ООД – собственик на винарска изба “Меди Валей”, е част от “Доверие обединен холдинг” 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер