Банер

за ценители > lifestyle


София за трети пореден път стана столица на уискито

Посланиците на трите най-уиски държави – Великобритания, Ирландия и САЩ - откриха Уиски Фест София 2014

По време на Уиски Фест София 2014 над 55 марки и повече от 200 вкуса уиски ще бъдат достойно представени пред приятелите на напитката от световноизвестни имена в индустрията – посланици на марките.

Посланиците на трите най-уиски държави в света откриха Уиски Фест София 2014. Той се провежда за трета поредна година и събира уиски ентусиасти, приятели, любители и колекционери.

Официалното начало на тридневното събитие беше дадено от посланика на Великобритания у нас Джонатан Алън, посланика на Ирландия  Джон Бигар и заместник-посланика на САЩ Брус Бъртън.

„За мен е огромно удоволствие да открия Уиски Фест София 2014. Горд съм, че много от марките тук са шотландски, тъй като шотландското уиски е символ на Великобритания, на качеството и на британските традиции и история. Поздравявам организаторите на това прекрасно събитие и пожелавам успех”, заяви на перфектен български език по време на приветственото си слово посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

Той не пропусна да отбележи, че във Франция за 1 месец пият толкова шотландско уиски, колкото коняк за 1 година.

„Американското уиски се е утвърдило на българския пазар и заема едно от водещите места. Щастлив съм, че тук с нас е посланика на Джим Бийм – Фред Ноу, който е седмо поколение от фамилията Бийм, мастър дистилър и посланик на марката. Нека заедно се насладим на този прекрасен Фест и си кажем наздраве”, каза в приветственото си слово заместник-посланикът на САЩ Брус Бъртън.

Той припомни, че през 1964 г. американският Конгрес е утвърдил уискито като национална марка питие. И че, именно уискито е осигурило благоденствие и уреден живот на Джордж Вашингтон, в годините след като вече не е бил президент.

„Много съм горд, че представлявам страната, която даде уискито на света. Насладете се на Феста и консумирайте умерено”, призова посланикът на Ирландия Джон Бигар.

То напомни, че през VI век неговата страна е станала родина на уискито. „ Днес Ирландия произвежда 62 млн. литра уиски, по 10 литра на ирландец“, допълни посланик Джон Бигар.

По време на Уиски Фест София 2014 над 55 марки и повече от 200 вкуса уиски ще бъдат достойно представени пред приятелите на напитката от световноизвестни имена в индустрията – посланици на марките, сред които Фред Ноу, Гордън Моушън, Дейвид Робъртсън, Том Джоунс, Джой Елиът, Джон Кешмън, Адам Буут и Ан Милър.

Международните експерти ще проведат 28 дегустационни и майсторски класове и ще представят уникални лимитирани издания.

Пълната програма за Whiskey Fest Sofia 2014 може да намерите на www.whiskeyfestsofia.bg и https://www.facebook.com/whiskeyfestsofia

Участниците и организаторите призовават към отговорна консумация и въвеждат Етикет на поведение и стандарт за дегустация 1 унция (1oz).


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер