финанси > инвестиции


1 милиард евро капитали са се
влели от Гърция в България

Според финасовия министър Симеон Дянков още 800 фирми от южната ни съседка ще се прехвърлят у нас

За последните две години "близо 2000 компании са се прехвърлили от Гърция в България", казва  българския финансов министър Симеон Дянков в интервю за германския вестник Welt, цитирано от АФП и БТА.

В същото време "много гръцки граждани вложиха парите си в български банки", допълва Дянков. Според него притокът на капитали от Гърция е близо 1 милиарда евро, а това са "много пари за България".

Според финансовия ни министър, финансовата и икономическата криза, която разтърсва Гърция, облагодетелства България.

Дълго време българите, които правиха жертви, за да поддържат дълга си на едно от най-ниските равнище в Европа (16 на сто от брутния вътрешен продукт през 2010 година), гледаха със завист гръцките си съседи заради по-високия им жизнен стандарт. Сега България служи за убежище на компании, инвеститори и гръцки капитали.

"Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши". При все това "бих предпочел съседът ни да е по-добре, това би стимулирало търговията" между двете страни, признава Дянков, цитиран от Франс прес. Той очаква още 800 гръцки компании да преместят бизнеса си в България до края на 2012 г.

Икономическото присъствие на гръцките компании в България се изчислява на 3 млрд. евро досега и е осигурило 100 хил. нови работни места, съобщава и информационният сайт GreekReporter, цитиран от БТА. Гръцките компании напускат "потъващия кораб" на собствената си страна и преместват дейността си в България, където разходите за труд за четири пъти по-ниски от тези в Гърция,  отбелязва още изданието.

Йоана Янару, ръководител на търговския отдел в гръцкото посолство в България, изтъкна, че през последните десет години България е дестинация номер едно за гръцките компании, които местят бизнеса си в чужбина.

"Мотивът зад този избор е основно ниският данък печалба от 10 процента, както и бързата и лесна процедура за регистриране на нова дейност", посочва Янару. По нейните думи обаче едва 5% от общия размер на гръцките инвестиции зад граница са направени в България.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер