експорт > пазари


Бичът на забавените плащания

55% от десетте хиляди европейски компании, взели участие в проучване на Intrum Justitia, изпитват затруднения в резултат на просрочване или неплащане на фактури

В Германия компаниите заявяват, че страдат тежко от липса на ликвидност. Около 35% от тях посочват забавените плащания като основна причина за съкращаване на заетия персонал. Така е и при около 30% от британските, 28% от испанските и 25% от френските фирми.

Повсеместната финансова криза доведе до драстично повишаване на лошите дългове и междуфирмената задлъжнялост. В България тя постоянно расте и по данни на Българската стопанска камара към края на 2012 г. достига сумата от 169 млрд. лева.

Увеличението спрямо предходната 2011 г. е с 5.6 млрд. лева или с 3.4%. Изследване на Intrum Justitia* през 2014 г. сочи, че 55% от десетте хиляди европейски компании, взели участие в проучването, изпитват затруднения в резултат на просрочване или неплащане на фактури.

Рекорден дял от компаниите (36%) в историята на European Payment Index вярват, че е заплашено съществуването им заради забавените плащания, а всяка втора компания посочва, че те възпират растежа им. В Германия компаниите заявяват, че страдат тежко от липса на ликвидност. Около 35% от тях посочват забавените плащания като основна причина за съкращаване на заетия персонал. Картината е подобна и при около 30% от британските, 28% от испанските и 25% от френските фирми.

Анна Кършовска, ръководител служба Бизнес развитие и контролинг на Българска Агенция за Експортно Застраховане

* Изследване на Intrum Justitia през 2014 г. за индекса на плащане в Европа –European Payment Index 2014 - http://www.intrum.com/

(Пълният текст на анализа Търговският кредит при външнотърговските сделки и свързаните с него рискове, четете във втория за 2014 г. Електронен информационен бюлетин, който exporter.bg в най-скоро време ще предостави на фирмите, членове на Клубът на експортьора. Той беше учреден от сайта на успелите в експортния бизнес на 10 юни тази година.)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер