Банер

за ценители > винен бизнес


Да бъдеш част от световния винен туризъм

С “Ден на отворени врати” Винарска изба Вила Юстина отбеляза през уикенда Европейския ден на винения туризъм

“Правото да честват този ден имат само държавите и градовете, които са членове на Европейската асоциация на винарските градове – RECEVIN”, коментира пред exporter.bg Красимира Кодукова, енолог и еногид към Винарска изба Вила Юстина.

За пореден път Винарска изба Вила Юстина приятно изненада своите клиенти, приятели и почитатели. Тя отбеляза през уикенда Европейския ден на винения туризъм с “Ден на отворени врати”.

Гостите на избата имаха възможност да посетят първото парк-лозе в България, да разгледат винарната - като се започне от нейното модерно оборудване, мине се през бъчвите и се стигне до бутилките с виното в дегустационната зала.

“За първи път във Вила Юстина честваме Европейския ден на винения туризъм”, коментира пред exporter.bg Красимира Кодукова, енолог и еногид към избата. “Правото да честват този ден имат само държавите и градовете, които са членове на Европейската асоциация на винарските градове – RECEVIN”, поясни тя. И допълни, че в тази асоциация могат да участват общини, които формират по-голямата част от своите приходи от винен туризъм.

“И тъй като община Родопи е потенциален бъдещ член на RECEVIN, от европейската асоциация ни позволиха за първи път да отпразнуваме този ден. Много е радостно, че виненият туризъм е признат в световен мащаб и има ден посветен на него”, отбеляза младата еноложка и еногид на Вила Юстина.

“Мога да кажа, че съм удовлетворена от “Деня на отворените врати, който проведохме, защото 80 % от гостите ни идваха при нас за първи път. Те видяха огромния потенциал, който крие този вид туризъм”, каза Красимира.

И подчерта, че освен тяхната изба, в честването на Европейския ден на винения туризъм са се включили още няколко винарни, с които Вила Юстина поддържа партньорски отношения. Това са Винарска изба Todoroff, Вила Винифера, Старата изба в Първенец, изба Нов живот в Брестовица и Енотека Бендида в Пловдив.

“С тях работим заедно за разработването на винения туризъм в региона”, обясни Красимира. И разкри, че в момента подготвят обща рекламна брошура на винарските изби от Родопската Яка. Тя ще бъде разпространена в хотелите и туристическите центрове от региона.

“Нека гостите на Пловдив да знаят, че само на 26 км от града се намира един прекрасен регион с качествени вина и страхотна природа, където могат да отидат през свободното време”, завършва своя разказ Красимира.

Повече за RECEVIN


RECEVIN е асоциация с нетърговска цел, чиято мисия е да утвърждава културно-историческото наследство и икономическо-социалната идентичност на европейски градове и територии, свързани с производството на гарантирано качествени вина.

Девет са държавите, които имат официално членство в RECEVIN – Германия, Австрия, Словения, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Италия и Португалия. Директно членство са избрали 80 града , в които винопроизводството е основен поминък и които увеличават своите проходи на базата на туризъм свързан с него.

Сред основните постижения на
Карме Ривес - генерален секретар на Европейската Асоциация на Винарските Градове – RECEVIN са изработената Европейска карта на винения туризъм и Системата за определяне на качеството на виното.

На голям успех се радват инициативите Ден на винения туризъм и конкурсът Европейски град на виното.

Димитър Дженев

На снимката: Красимира Кодукова и инж. Милко Цветков, собственик на Винарска изба Вила Юстина, който обича лично да посреща своите гости. Това лято представители на международни и български туроператори бяха очаровани от първото парк-лозе у нас и от възможностите за винен туризъм в Родопската яка. Те посетиха Вила Юстина, а насред парк-лозето инж. Милко Цветков разля на гостите естествено пенливо вино "Юстина" за добре дошли.

Снимка: Божидар Марков

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер