Банер

за ценители > винен бизнес


Феноменът Сомено

Известният български сомелиер Георги Михов разказва пред exporter.bg, как неговите вина - Сомено Букет и Сомено Рикат, стигат до екипа на Робърт Паркър

Wine Advocate на Робърт Паркър дава забележителните 90 точки на Сомено Букет и 87 - на Сомено Рикат

Вино Сомено Букет на известния български сомелиер Георги Михов постигна изключителен успех – бе оценено със забележителните 90 точки от Wine Advocate на Робърт Паркър. 87 точки получи Сомено Рикат.

“Това са най-високите оценки за бяло българско вино и за червено вино от български сорт, давани досега от хората на Робърт Паркър”, коментира за exporter.bg сомелиерът.

Но преди да стигнат до този успех, двете вина са забелязани първо в България. Миналата година Ди Вино дава четири звезди, както на Сомено Букет, така и на Сомено Рикат. “Тези четири звезди означават оценка между 92 и 95 точки, което си беше един много голям успех”, разказва Георги Михов.

Това му дава кураж да потърси хората на Робърт Паркър. “Любопитно ми беше, как щяха да погледнат на тези две вина от български сортове, особено на Сомено Букет”, споделя Жоро.

Сомелиерът успял да се свърже с хората на Робърт Паркър, но разбрал, че да изпрати вина до САЩ и те стигнат до Wine Advocate, е мисия невъзможна. И когато е на път да се откаже, изниква друг неочакван шанс.

“През март пътувах до един конкурс в Щатите. Казва се Фингър Лейкс и се провежда в гр.Рочестър, щата Ню Йорк. В куфара сложих четири вина Сомено. Като пристигнах там, на място, ги изпратих до офиса на Wine Advocate”, разкрива Георги Михов сагата на вината, които по-късно получават невероятно признание от хората на човека гуру и емблема в света на виното.

Само след седмица Георги Михов получава няколко имейла от Марк Скуайърс, който отговаря за България, Гърция, Румъния, Кипър и Ливан. Марк пита за почвите, където са отгледани тези сортове, за бъчвите, в които са отлежавали вината, за стила, в който са направени. Специалистът се интересува защо Георги Михов и Огнян Цветанов са търсили точно такъв стил за създаването на тези вина.


Someno Buket, виното на Георги Михов, оценено от Wine Advocate на Робърт Паркър с 90 точки, и анотацията на авторитетното издание за виното-призьор.

В крайна сметка резултатът е забележителен – 90 точки за Сомено Букет (изключителна оценка за червено вино от български сорт. Преди години Katarzyna Reserve 2008, купаж от Каберне Совиньон и Мерло, на Катаржина Естейт получава недостигнатите и до ден днешен от никой друг 91 точки) и 87 точки за Сомено Рикат (най-високата оценка за българско бяло вино, оценявано от Wine Advocate на Робърт Паркър).

Информация в аванс

“Серията Сомено се развива. Наскоро подготвихме следващата реколта 2012, в която съм включил сорта Евмолпия. Той е български, създаден от двама наши професори, чрез кръстоска на Мавруд с Мерло”, разкри за exporter.bg Георги Михов. Новата реколта също ще е лимитирана – само 300 бутилки.

И още нещо интересно, само за exporter.bg, сподели известният български сомелиер. През март догодина пак е поканен да е в журито на конкурса в Рочестър, САЩ. “Отново слагам вината в куфарите и да видим какво ще каже Марк Скуайърс за Сомено Евмолпия”, казва Георги Михов.

На снимката: Георги Михов по време на конкурса Фингър Лейкс, който се провежда в гр.Рочестър, щата Ню Йорк

Да си припомним:

Откъс от интервю на Георги Михов за exporter.bg, дадено преди една година

Знам, че имате своя марка вино. Разкажете ни за нея...

- Моята марка вино се казва Сомено, която произтича от съкратения вариант на Сомелиер и Енолог. Идеята ми се въртеше в главата от няколко години. Направи ми впечатление, че няма супер класни вина от чисто български сортове. И ми отне почти две години да опитвам вина по различни изби, да разговарям с енолози и да ги убеждавам в моята идея, защото енолозите не винаги са съгласни да работят заедно със сомелиери.

Най-накрая, с Оги Цветанов от изба Боровица, след като опитвахме най-различни вина, направихме две серии. Едната е Букет - вино от сорта Букет, който е създаден през 1951-52 г. от кръстоска на мавруд и пино ноар. Другото вино е Рикат. Интересното е, че според статистиката в България, при белите насаждания най-много са с рикат, но чисто вино от рикат почти никой не прави.

Вината с марка Сомено са много бутикови - 260 бутилки Рикат и 300 бутилки Букет.

Коя реколта са?


- И двете вина са реколта 2011. Добре се приемат от критиците.

На каква цена се продават?


- Цената и на едното, и на другото вино е 79 лв. бутилката. Самото предлагане е интересно за България, защото няма друг такъв подход у нас. Идеята за продажбите е да бъде само с алокация. Понеже бутилките са малко, всеки който иска да си купи такова вино, трябва да го направи през сайта someno.bg. Там той трябва да се регистрира като частен клиент на Сомено. Тогава има право да закупи само по 6 бутилки от вид. Повече не може.

Сомено е само за частни клиенти и за няколко подбрани ресторанта в България. В магазините няма да го има. Поне ние няма да го предлагаме.

Димитър Дженев 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер