експорт > пазари


Леем повече стомана и електролитна мед

Ръстът при стоманата е 16,5%


България  е произвела  655 100 тона течна стомана за първите девет месеца на 2011 г.  В сравнение със същия период на миналата година количеството нараства с 93 хиляди тона, или с 16,5 на сто. Това показват данни на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Засилва се темпът на растеж на производството, след като през 2010 г. бяха отчетени едва 2% нарастване спрямо предходната 2009 г. Производството на стомана на човек от населението в България обаче е над 3 пъти по-малко спрямо средното европейско ниво.

Започналата от 2008 г. тенденция за намаление в количествата на произведени валцувани черни метали се запазва и през 2010 г. Причините за слабите резултати са две. Първата е световната криза, а втората- затварянето на комбината “Кремиковци” и спряното производство на плосък прокат.

През деветте месеца на 2011 г.  тенденцията към ръст в производството на електролитна мед се запазва. В сравнение със същия период на 2010 г. увеличението е 3,3 %, а спрямо деветмесечието на 2008 година то е 2,2 пъти.

Коментарът

“Нямаме сериозен ръст на консумация на нашата продукция, която е инвестиционна- тя е база за развитие на другите отрасли. Няма положителна промяна, бих казал даже, че има и негативна промяна”, коментира в пресата Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД,   Пловдив. “Благодарение на това, че компанията Viohalco премести цялата си активност от Гърция в България, това което предвиждахме да изнесем за Гърция, то сега просто остана в България”, отбелязва Добрев.

Според него инвестиционният климат в България не подсказва, че има ръст. “Това, че ние си продаваме продукцията и нямаме проблеми с нейната реализация, както и фактът , че други райони в света консумират изключително много тези инвестиционни метали, означава, че там има голям ръст”, отбелязва шефът на КЦМ 2000 АД, Пловдив.

Той е удовлетворен, че Турция консумира изключително добре инвестиционните продукти на неговата компания, както това се случва и в редица други държави.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер