експорт > пазари


Да купиш имот в Кипър или
Гърция днес е равно на джакпот

На Острова на Афродита въведоха данъчни облекчения, а в южната ни съседка цените са се сринали драстично между 25 и 40%


Сега е моментът да се купуват имоти в Кипър или в Гърция, съветват експерти, консултантски къщи и брокери на недвижима собственост. Причините да спечелите са две.

Сега е моментът да се купуват имоти в Кипър или в Гърция, съветват експерти, консултантски къщи и брокери на недвижима собственост. Причините да спечелите са две.

В Кипър, правителството за да привлече инвеститори, гласува решение, с което въведе временно данъчно облекчение за чуждите купувачи на имоти. То е в сила до юни 2012 година и дава редица преимущества.

При досегашното законодателство, ако чужденец купи жилище или имот в Кипър, той трябва да заплати такса върху стойността на сделката. С гласуваната от правителството промяна чуждият купувач има две въжможности. Първата е да плати ДДС върху сумата и така да избегне таксата. Втората възможност е да плати 50 % от досега съществуващата такса.

И в двата случая купувачът печели.  От британската компания за луксозно строителство Cybarco са пресметнали, че при покупка на луксозна вила или имот, ивнеститорите ще спестят между  64-317 хиляди паунда.

Да спечелиш в Гърция


Ивнестиционната банка JP Morgan също съветва инвеститорите да купуват имоти в Гърция. Първо защото стойността им е паднала чувствително, особено на по-скъпите от тях. Банката дава за пример луксозна вила, която през 2008 година е струвала 2 млн.евро, а днес се предлага за 1,3 млн.евро.

Банката дава и още един съвет. Да се купуват сега имоти в Гърция със заеми в евро от гръцки банки.  Ако страната излезе от еврозоната и въведе драхмата, то кредитите ще бъдат превалутирани в драхми и неминуемо ще поевтинеят. А ако драхмата девалвира, което е твърде вероятно, купувачът на имот ще е ударил истински джакпот,  защото вилата или жилището ще му излязат за “жълти стотинки”.

Дори да не се сбъднат прогнозите и Гърция не вдигне белия флаг, според JP Morgan инвеститорите пак ще са на печалба,  тъй като цената на имота неминуемо ще се е сринала. Защото дори и да избегне фалита, Гърция ще плати прекалено висока цена.
Затова напоследък из Гърция са плъзнали брокери и инвеститори, които търсят евтини имоти, за да ги предложат на чужди купувачи. Тези играчи се насочват към къщи и вили обявени на по-ниски цени и се опитват да се възползват от проблемите, с които кризата е притиснала продавачите.

Най-голям е интересът в сегмента на ваканционните имоти в региони като Крит, Родос, Халкидики, Миконос и Сандорини.  Там са се появили купувачи от Русия, Германия, арабския свят и Кипър, с една единствена цел- да сключат повече от изгодна сделка.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер