Банер

за ценители > винен бизнес


За първи път на едно място се събраха най-известните сомелиери и шеф готвачи на България

Георги Николов от Благоевград спечели финала и стана “Сомелиер на годината” 2015

18 млади и амбицирани сомелиери превърнаха нощта, в която бе определен победителят, в истински бал, а винените дефилета, изпълнени от тях, приличаха на танц, с който бяха представени девет вина на известни български изби.

С пищна церемония и богата палитра от най-хубавите български вина, завърши най-дългият конкурс у нас - Сомелиер на годината 2015. На него бе избран новият Сомелиер № 1 на България. След много професионални предизвикателства, в присъствието на повече от 200 гости в балната зала на Кемпински хотел Маринела в София, титлата спечели Георги Николов от Благоевград. Негов достоен опонент бе Благой Кузмански от Пловдив, който се класира на второ място.

Гала вечерта на финала на състезанието пък се превърна в истински винен празник, в който централната роля беше отредена на финалистите и техните подгласници, спечелили регионалните конкурси в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Банско.

18 млади и амбицирани сомелиери превърнаха нощта в истински бал, а винените дефилета, които изпълниха, приличаха на танц, с който бяха представени девет вина  - Совиньон Блан на Домейн Мараш,  Шардоне Нобиле на Логодаж, Левент Ризлинг, розетата на Санта Мариа, Черноморско злато и Домейн Бойар и червените Ънкор  Малбек на Катаржина Естейт, Кюве Братя Минкови и F2F Дорнфелдер на винарска изба Съединение.

С „Шапки долу” започна кулминацията на вечерта  - синхронно декантиране на червено вино водено от Михаил Марковски, в изпълнение българските топсомелири - победителят в конкурса  от 2014 г. – Йордан Кирилчев, пловдивският солемиер Вихрен Велков, най-младият в елитния отбор – Слави Райчев и доайените – Коста Канариев, Георги Михов, Таньо Шишков, Димитър Николов и Георги Алексиев. 

За първи път на едно място се събраха най-популярните лица в сомелиерската професия у нас, които влязоха и в ролята на ментори на финалистите, както и най-известните шеф готвачи на страната. Така те показват колко неразривно свързани са хубавото вино и хубавата храна, които в дует  правят новия лайфстайл на българина, отбеляза шеф Иван Манчев.

Ежегодната специалната награда - „Винолюбител на годината”, беше присъдена  на поп изпълнителя Стефан Илчев за подкрепа и популяризиране на българското вино. Наградата се връчва от организаторите на конкурса – Асоциация Българско Вино и Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери.

Конкурсът „Сомелиер на годината” 2015 започна на 13 януари с онлайн тест, в който участваха всички желаещи да се състезават за титлата на втория етап – шестте регионални  конкурса в страната.

Там състезателите бяха поставени в реалната обстановка на винена вечеря, на която представят и сервират поне пет различни вина. Във всеки от регионалните центрове на „Сомелиер на годината”  имаше и един цял ден, посветен на дегустация на вина от широката публика, като повече от 100 бранда български вина получиха оценка  от винолюбителите.

На дегустациите, както и във винените вечери участваха само и единствено вина на български изби – специално условие в регламента, поставено от организаторите на конкурса, които по този начин подкрепят и популяризират новото лице на българското вино.

На снимката: Георги Николов (вляво)- “Сомелиер на годината” 2015 и миналогодишният победител в конкурса Йордан Кирилчев


Снимки: Иван Василев, Стефан Димитров

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер