политика > бизнес среда


Великобритания вдига почасовата работна ставка

Минималната почасова заплата на Острова скача с 3 процента до  6.70 лири стерлинги

Какви са минималните работни ставки и по колко часа се работи в Европейския съюз.

Минималната почасова заплата във Великобритания скача с 3 процента до  6.70 лири стерлинги, става ясно от изявление на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Увеличението ще влезе в сила от октомври 2015 г.  Правителството вдигна през 2014 г. с 3 процента минималната надница, но много по-ниската инфлация тази година означава, че работниците наистина ще усетят увеличението.

Около 5 на сто от британците работят на минимална или близка до минималната заплата.

Какви са минималните работни ставки и по колко часа се работи в ЕС


Германия

В Германия от началото на тази година бе въведена минимална ставка в размер на 8.50 евро на час. Остава условието в различните отрасли и региони минималната ставка да се определя с колективни трудови договори, които не могат да бъдат под минимално определената.

Работното време варира между 38 и 40 работни часа, а отпускът е 24 работни дни.

Австрия

В Австрия няма конкретна минимална ставка като за различните отрасли тя се определя с колективни трудови договори.

Работното време е 8 часа на ден и 40 часа на седмица. В някои колективни договори седмичното работно време може да е между 38-38.5 часа.

Отпускът е 30 дни на година, а при стаж над 25 години – 36 дни.

Испания

В Испания, където има немалка част работещи българи минималната работна заплата през 2015 г. е в размер на 21.62 евро на ден, 648.60 евро на месец, или 9080.40 евро годишна заплата (на база 14 плащания годишно), което прави 756.70 евро/месец (на база 12 плащания годишно).

Работи се по 40 часа седмично. Отпускът е не по-малко от 30 календарни дни.

Италия

В Италия няма установени минимални ставки. В страната, която също е сред предпочитаните от българи за работа държави, не е установен и дневен лимит от работно време.

За работна седмица се счита всеки период от седем дни, в резултат на което работодателите могат да изчислят референтната седмица от всеки ден. Има 30 дни платен отпуск.

Великобритания


В Обединеното кралство националното минимално заплащане е определено като почасова ставка, която се изплаща като средна стойност за всички отработени часове в рамките на определен референтен период. Референтният период може да бъде: ден, седмица или месец (и не по-дълъг от месец).

Ставките се актуализират през октомври всяка година. От октомври 2014 г. до октомври 2015 г. са: за възрастни (21 год. и повече) – 6.50 паунда, за възрастова група 18-20 години – 5.13 паунда, за 16-17-годишни – 3.79 паунда, и за стажанти – 2.73 паунда.

Работното време е средно 48 часа/7 дни (при референтен период от 17 седмици), със съществуваща възможност определени работници доброволно да се откажат от това ограничение за определен период или за неопределено време. Нощният труд е средно 8 часа/24 часа (също при референтен период от 17 седмици).

Платеният отпуск е 5.6 седмици, на който работещите имат право след 13 седмици непрекъсната заетост.

Регламентът

Споразумението за европейското икономическо пространство е документът, който задължава страните-членки на Европейския съюз да спазват минималните ставки на възнагражденията, работното време и отпуските, разписани в споразумението.

Това са минималните условия на труд и минималните ставки на заплащане, които всеки работодател в страна-членка трябва да осигурява на своите наети работници и служители, независимо дали те са граждани на съответната държава или на друга от ЕС.

Според българското и европейското законодателство работодателят е длъжен да осигури и на командированите за повече от 30 дни работници и служители в други страни-членки минималните условия на труд и на възнаграждение в приемащата държава.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер