политика > бизнес среда


Великобритания вдига почасовата работна ставка

Минималната почасова заплата на Острова скача с 3 процента до  6.70 лири стерлинги

Какви са минималните работни ставки и по колко часа се работи в Европейския съюз.

Минималната почасова заплата във Великобритания скача с 3 процента до  6.70 лири стерлинги, става ясно от изявление на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Увеличението ще влезе в сила от октомври 2015 г.  Правителството вдигна през 2014 г. с 3 процента минималната надница, но много по-ниската инфлация тази година означава, че работниците наистина ще усетят увеличението.

Около 5 на сто от британците работят на минимална или близка до минималната заплата.

Какви са минималните работни ставки и по колко часа се работи в ЕС


Германия

В Германия от началото на тази година бе въведена минимална ставка в размер на 8.50 евро на час. Остава условието в различните отрасли и региони минималната ставка да се определя с колективни трудови договори, които не могат да бъдат под минимално определената.

Работното време варира между 38 и 40 работни часа, а отпускът е 24 работни дни.

Австрия

В Австрия няма конкретна минимална ставка като за различните отрасли тя се определя с колективни трудови договори.

Работното време е 8 часа на ден и 40 часа на седмица. В някои колективни договори седмичното работно време може да е между 38-38.5 часа.

Отпускът е 30 дни на година, а при стаж над 25 години – 36 дни.

Испания

В Испания, където има немалка част работещи българи минималната работна заплата през 2015 г. е в размер на 21.62 евро на ден, 648.60 евро на месец, или 9080.40 евро годишна заплата (на база 14 плащания годишно), което прави 756.70 евро/месец (на база 12 плащания годишно).

Работи се по 40 часа седмично. Отпускът е не по-малко от 30 календарни дни.

Италия

В Италия няма установени минимални ставки. В страната, която също е сред предпочитаните от българи за работа държави, не е установен и дневен лимит от работно време.

За работна седмица се счита всеки период от седем дни, в резултат на което работодателите могат да изчислят референтната седмица от всеки ден. Има 30 дни платен отпуск.

Великобритания


В Обединеното кралство националното минимално заплащане е определено като почасова ставка, която се изплаща като средна стойност за всички отработени часове в рамките на определен референтен период. Референтният период може да бъде: ден, седмица или месец (и не по-дълъг от месец).

Ставките се актуализират през октомври всяка година. От октомври 2014 г. до октомври 2015 г. са: за възрастни (21 год. и повече) – 6.50 паунда, за възрастова група 18-20 години – 5.13 паунда, за 16-17-годишни – 3.79 паунда, и за стажанти – 2.73 паунда.

Работното време е средно 48 часа/7 дни (при референтен период от 17 седмици), със съществуваща възможност определени работници доброволно да се откажат от това ограничение за определен период или за неопределено време. Нощният труд е средно 8 часа/24 часа (също при референтен период от 17 седмици).

Платеният отпуск е 5.6 седмици, на който работещите имат право след 13 седмици непрекъсната заетост.

Регламентът

Споразумението за европейското икономическо пространство е документът, който задължава страните-членки на Европейския съюз да спазват минималните ставки на възнагражденията, работното време и отпуските, разписани в споразумението.

Това са минималните условия на труд и минималните ставки на заплащане, които всеки работодател в страна-членка трябва да осигурява на своите наети работници и служители, независимо дали те са граждани на съответната държава или на друга от ЕС.

Според българското и европейското законодателство работодателят е длъжен да осигури и на командированите за повече от 30 дни работници и служители в други страни-членки минималните условия на труд и на възнаграждение в приемащата държава.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер