експорт > пазари


Гръцки предприемачи: Данъкът от 26 % за трансакции от България към Гърция е абсурден

Гърция е четвъртият по големина в ЕС експортен пазар за страната ни след Германия, Румъния и Италия

Търговското ни салдо с Гърция е положително. През 2014 г. сме изнесли за южната ни съседки стоки за 2 896.2 млн. лв., а сме внесли за 2 614.5 млн. лв.

Този данък е абсурден! Така гръцки предприемачи, които имат бизнес у нас, коментираха пред exporter.bg, въведеният от Гърция 26 процентов данък за трансакции идващи от България към южната ни съседка.

Гърция наложи жесток данъчен режим спрямо своите фирми, които правят бизнес с дружества от България. Според обнародваните на 21 март 2015 г. законови промени гръцките компании ще плащат 26% налог, който може да им бъде възстановен до 3 месеца, ако се докаже, че сделката е редовна и на пазарни цени.

В списъка на държавите с преференциален данъчен режим освен България са включени още две страни от ЕС-Кипър и Ирландия, както и Гибралтар и Лихтенщайн.

Собственици на гръцки фирми в България допълват още, че този данък не само нарушава европейските правила, но и действа демотивиращо на бизнеса между България и Гърция. Гърция е четвъртият по големина в ЕС експортен пазар за страната ни след Германия, Румъния и Италия.

Търговското ни салдо с Гърция е положително. През 2014 г. сме изнесли за южната ни съседка стоки за 2 896.2 млн. лв., а сме внесли за 2 614.5 млн. лв.

Коментарът на икономиста


Няма да сполучи намерението на Гърция да ограничи бизнеса си да не идва в България. Такъв е коментарът на икономиста Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на Industry Watch, пред вестник „Стандарт” относно новия 26-процентов данък на трансакциите от България в южната ни съседка.

„Не съм запознат с детайлите на данъчните промени в Гърция, но целта е ясна - няма да правите бизнес в България и не си регистрирайте фирмите в Сандански. Според мен обаче това не може да стане. Не мога да разбера как и на какво основание в Атина са решили да не се признават за данъчни цели разходите в полза на физическо или юридическо лице, регистрирано в държава с преференциален данъчен режим. Всъщност какво означава преференциален данъчен режим? Ние си имаме всички данъци, които има и в другите страни, но просто нашите са малко по-ниски. Явно има някаква дефиниция със списък и просто са сложили едни имена на държави, сред които и България. Но ние не сме с преференциален данъчен режим”, казва Богданов.

„Държавата ни събира немалко данъци като дял от БВП, ако щете и като дял от разходите на работодателите за труд спрямо нетната заплата на работника. Така че според мен тези законодателни промени в Гърция генерално не могат да минат в Европейския съюз. Тази глупост е абсолютно недопустима. Това е за вътрешнополитическа консумация в Гърция и не може да се случи”, заявява той.

„Самият факт, че държави като Германия и Франция натискат от много години страни като Ирландия, Естония и България да променят данъчното си законодателство, за да няма по-ниски данъци в някои страни, показва, че те, ако можеха, щяха отдавна да са го забранили. Защото това беше съвместимо с функционирането на ЕС и просто така да си решаваме, нямаше да натискат толкова за данъчна хармонизация. Очевидно определянето на ставките на подоходните данъци не е обща европейска политика и всяка държава си ги определя сама за разлика от акцизите. При тях има обща европейска политика, директиви, минимално ниво на ДДС и на акцизите и т.н. Затова ако някоя страна направи нарушение, друга държава може да предприеме съответните мерки. В случая това е някаква бомба, с която не знам какво се опитват да направят гърците”, отбелязва икономистът.

Финансовият министър Владислав Горанов: Това е дискриминация и нарушение на европейските правила


Министърът на финансите Владислав Горанов вече е изпратил писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

В него Горанов обяснява тревогите на страната относно въвеждането на данък от 26% от гръцка страна за трансакции, идващи от България. Министър Горанов изразява силното си безпокойство, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз.

Той посочва в писмото, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка.

Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

Корпоративното подоходно облагане не може да се разглежда изолирано, тъй като представлява част от модела на данъчната система, който всяка държава членка определя съобразно национални и общоевропейски цели и приоритети, при спазване на правото ЕС.

Допускането на подобна практика от една държава - членка на ЕС, би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, се казва още в писмото.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер