експорт > пазари


Германия остава най-големият търговски партньор на България

Значителен ръст на износа на български стоки от началото на годината

Най-голям е ръстът при изнесените стоки към Китай.

Значителен ръст на износа на български стоки от началото на годината показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Износът за Европейския съюз и за така наречените трети страни е нараснал със 7.7 процента от началото на годината. Освен със страните членки на ЕС все по-активна напоследък е търговията и с Китай.

Германия остава най-големият търговски партньор на България. Драстичен ръст на износа на български стоки има към Италия, следват експорта към Гърция, Румъния, Франция и Белгия. Най-значителен е ръстът при изнесените стоки към Китай.

Основните суровини и стоки, които изнасяме, са нерафинирана и рафинирана мед, масла и горива, слънчоглед и олио, пшеница, текстил и хладилна техника.

Значителен ръст има в износа на електроника, електротехника и машиностроене. "Телетек електроникс" - фирма за за производство на продукти и системи за охрана и пожароизвестяване отчита 7 процента ръст в приходите си. Изнася в 67 държави. А скоро и в Близкия изток и Африка.

„90 процента от цялата продукция отива за износ, тъй като България е малък пазар и няма накъде да се развиваме”, разказа пред bTV Мариела Маджарова - изпълнителен директор на фирмата.

Данните на НСИ сочат, че България остава основен износител на горива, зърно и метали.

„За ЕС най-голям ръст в износа ни има към Белгия. Изнасяме за там почти единствено металът мед. От Белгия той отива в други държави с по-ниски еко стандарти и от нерафинирана мед се извличат други метали и след това се преработва в медни изделия, злато”, коментира пред bTV Веселин Илиев от Българската стопанска камара.

Пазарите също се разширяват и изключително перспективен вече е и Китай.

„За Китай изнасяме много неща – храни, напитки, вино. Те харесват всеки продукт, който има роза, например, освен козметични продукти, мармалади, сапунчета”, отбеляза още Илиев.

Оставаме лидер в износа на зърна и на маслодаен слънчоглед, консервирани череши, семена от кориандър и патешки дроб. В челните места сме по износ на капаци за тоалетни чинии, нерафинирана анодна мед и рапица.

Годишните приходи от износ са около 30 милиарда долара. Вносът е с около 5 милиарда повече.

Повече за софийската компания "Телетек електроникс"


Историята на компанията за производство на продукти и системи за охрана и пожароизвестяване "Телетек електроникс" започва през 1991 г. Тогава двамата инженери Петър Полилеев и Валентин Стоицев създават компания за инсталиране на охранителни системи. Още през първата година на съществуването й една от поръчките, които получава, е да се направи охранителна система за Франция. След което двамата решават, че в този сектор има потенциал, и така нещата започват да се развиват в такава посока.

Компанията работи основно за износ. В България няма друг производител като тях, който да прави и двете, и то в същите обеми. Малките конкуренти правят от порядъка на 10 хил. бройки годишно, докато "Телетек електроникс" миналата година са произвели около 1 млн. единици продукция. А готовите инсталации са по цял свят - от парламента в Молдова, през централната банка на Иран, община в Португалия до автогарата в Истанбул. В България техни системи има във веригите "Кауфланд" и "Лидъл".

Да продаваш на 67 пазара


Днес компанията, която е част от холдинговата структура "Телетек груп", развива дейността си на 67 пазара по света, като през последните четири години резултатите са трайно растящи. Над 90% от продукцията й се продава извън страната, а основните приходи идват от 12 от държавите, в които оперира, сред които Русия, България, Турция, Иран и Италия.

"Ключовите ни пазари са основно от Европа, но разширяваме продажбите в Близкия изток и в Бразилия, така че и оттам ще се появят доста по-сериозни приходи", отбелязва Мариела Маджарова - изпълнителен директор на фирмата. Тя уточнява, че всъщност Бразилия също е сред 12-те основни пазара на компанията.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер