финанси > инвестиции


Представителите на френския и германския бизнес в България се срещнаха с кмета на София Йорданка Фандъкова

Кметът на София представи приоритетите за развитието на столицата

Ключово място сред тях заемат подобряване на инфраструктурата, продължаване на строежа на третия лъч на метрото, модернизирането на градския транспорт, обновяване и възстановяване на парковете и зелените площи.


Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) събраха над 80 представители на фирми членове на двете бизнес-организации на среща с Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Инвестиции в инфраструктурата, продължаване на работата по всички важни проекти на столицата и осигуряването на по-чиста околна среда бяха сред важните теми на срещата.

Главният изпълнителен директор на новосъздадената Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) Христиан Петров, очерта пред гостите петте приоритетни сектора, в които новосъздадената структура ще оптимизира бизнес средата: информационни технологии, фармацевтична индустрия, развитие на градската среда, туризъм и „smart cities“. Предстои агенцията да покани компаниите, членове на двете камари, да се включат в консултативни съвети по петте сектора.

На срещата Йорданка Фандъкова представи приоритетите за развитието на столицата, сред които ключово място заемат подобряване на инфраструктурата, продължаване на строежа на третия лъч на метрото, модернизирането на градския транспорт със закупуването на нови автобуси и трамваи, обновяване и възстановяване на парковете и зелените площи.

Тя обърна специално внимание и на изграждането на околовръстния път и оптимизацията на скоростните тангенти. Именно те дават възможност за развиване на нови зони за инвестиции. СОАПИ ще координира обособяване на зони, които да станат по-атрактивни за инвеститори, като например промишлената зона „Божурище“, „Кремиковци“, „Илиянци“ и ареала около аерогарата.

Сред темите, засегнати от членовете на ФБТИК и ГБИТК, бе развитието на мрежата от велоалеи, изграждането на кръстовище на две нива на бул. „България“ и бул. „Академик Иван Гешов“, изграждане на игрище за петанка и др.

На снимката: (отляво надясно) Стефан Делайе (председател на ФБТИК), Йорданка Фандъкова (кмет на Столична община), Тим Курт (президент на ГБИТК), Христиан Петров (главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции)

Снимка: Кирил Николов

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер