финанси > инвестиции


Немският гигант OSRAM изгражда завод край Пловдив

Компанията ще инвестира 45 млн. лв. в новия завод, който се очаква да заработи през втората половина на 2017 г. и ще осигури около 900 работни места.

„Изграждането у нас на първа производствена база на OSRAM не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“, заяви министър Божидар Лукарски по време на първата копка.

Един от най-големите производители на осветителни тела в света - германската Osram, стартира изграждането на нов завод край Пловдив. На официалната церемония по първа копка присъстваха министър Божидар Лукарски, заместник-областният управител на Областна администрация Пловдив Георги Пилев, както и кметовете на общините Пловдив и Марица – инж. Иван Тотев и Димитър Иванов.

Компанията ще инвестира 45 млн. лв. в новия завод, като това е една от най-големите инвестиции у нас през 2016 година в производствени мощности. Заводът край Пловдив е не само първият в България, но и въобще в Югоизточна Европа.

"Това е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация и позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства", заяви министър Лукарски. Той припомни, че за 2015 г. България отбеляза ръст от над 23% на преките чуждестранни инвестиции, като общият им размер достига 6-годишен връх от 1,593 млрд. евро. Министърът посочи още, че германските инвестиции в страната ни нарастват, като делът им от преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. е над 11%.

Инвестиционният проект на OSRAM предвижда изграждането на производствена база и складови помещения на площ от 16 000 кв. м, чиято цел е да отговорят на увеличаващото се търсене на интелигентни електронни системи за LED осветление.

Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2017 г. и да разкрие около 900 работни места.

По време на церемонията управителят и старши вицепрезидент на Бизнес звено "Дигитални Системи" на OSRAM Геерт Ван Дер Меер заяви, че са избрали България заради централната й локация и фактът, че страната ни предлага висококвалифицирани кадри. „Това ни дава увереност, че производството ни в България ще отговори на високите очаквания“, изтъкна Ван Дер Меер.

Компанията е на българския пазар от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас. От 2014 г. OSRAM България се превръща в ключово търговско звено за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна Гора.

В международен план OSRAM достига приходи от 5.4 милиарда евро и заема второ място на глобалния пазар като доставчик на висококачествени продукти.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер