финанси > инвестиции


Alibaba ще инвестира 100 млн. долара в Бургас

Най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай Alibaba, проучва възможността да изгради логистична база край Бургас

Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай Alibaba, проучва възможността да изгради логистична база край Бургас. Тя ще е нещо като разпределителен център за стоките, купени от европейците, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Инвестицията ще е над 100 млн. евро и би отворила стотици нови работни места.

Над 28 са запитванията за инвестиране в България, като стойността на проектите, които евентуално ще се реализират, е 1,7 млрд. лв., допълни Янев. Приоритетните сектори са автомобилостроенето, машиностроенето и ауотсорсинга. „Помагаме с информация и за проекти в селското стопанство, въпреки че те са към Министерството на земеделието. Проектите са за изграждане по нови технологии на големи оранжерии, които да използват отпадна топлина. Те са в близост до тецове и минерални води”, казва още шефът на инвестициите.

Към този момент е сигурно, че има 14 нови преписки за сертифициране на проекти с клас „А”, „Б” и приоритетни инвестиции. Те са за 400 млн. лв. и след реализирането им ще се отворят 3000 нови работни места.

Сред инвеститорите е и „Магна пауъртрейн” – Пловдив, собственост на един от водещите в света доставчици на елементи за световната индустрия. Компанията разширява присъствието си в България. Magna има 305 производствени предприятия, 88 развойни и търговски центъра в 27 държави. Друг инвеститор е немската компания Osram, която строи завод за осветителни системи в Пловдив.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер