финанси > европейски пари


Малки и средни фирми масово се отказват от европроекти

Смятат, че лихвите на банките са прекалено високи и не могат да осигурят своята част от съфинансирането, банкерите ги съветват да отидат първо при тях, а после да кандидатстват за одобрение от Европа

Малки и средни фирми масово отказват финансиране по техни проекти, одобрени по оперативна програма “Конкурентоспособност”. И това са вече 30-35 % от този сегмент в бизнеса, което е повече от стряскащо. Причината е, че фирмите не могат да осигурят своята част от парите.

Обвинението


Те обвиняват банките, че ресурсът им е много скъп. Лихвите, които трезорите им предлагат за съфинансиране са 10-12 %. Това е непосилно за фирми от този калибър. С отпадането на проектите обаче България губи и време и пари, както от страна на бизнеса, така и на администрацията.

Предложението


Ето защо министърът по управление на европейските пари Томислав Дончев предложи на икономическото министерство да разработи схеми, с които именно фирмите от този сегмент, да получават по лесен достъп до нисколихвено кредитиране. И то точно по оперативна програма “Конкурентоспособност”, която ще бъде ключов финансов инструмент от 2014 година.

Идеята е лихвата да е под пазарната и средствата да бъдат използвани и за бизнес-инициативи на фирмите,  предлага Томислав Дончев.

Достъпът до финансиране на българските фирми е труден, коментира и Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите.


Контрата


Според банкерите обаче проектите идват на късен етап за одобрение и някои не отговарят на изискванията за кредитиране. Фирмите търсят финансиране, когато проектът е вече одобрен от Европа. Това трябва да върви успоредно с подготовката им, смятат банкери.

"Ключът към успешното усвояване на средствата от европейските програми е в намирането на начин за аутсорсинг на колкото се може повече програми от типа на "Конкурентоспособност" и отнасящите се за земеделие в банките", предлага Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според него липсата на административен капацитет в държавата може да се компенсира с наличието на опит и знания и генерирането на проекти на 30 000 души, които работят в банките. Държавата щяла предварително да зададе правилата и да контролира.  Съветът на Хампацумян към банкерите е да се съсредоточат в началото върху фирмите- отличници, а след това да се върви към финансиране и на останалите.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер