финанси > банки


Общинска банка пусна последната монета от поредицата "София през вековете"

Общинска банка пусна третата монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на София

Уникалната монета с нумизматичен тираж от 500 броя е с герба на София.

Вече е факт и третата монета от специалната лимитирана серия на Общинска банка, посветена на столицата, наречена „София през вековете“. Последната монета е достоен завършек на монетната програма на Общинска банка за 2015 – 2016 г. Монетата пресъздава облика на съвременна София, изобразявайки герба на столицата.

Гербът на София е създаден през 1900 г. по повод участието на града във Всемирно изложение, организирано в Париж. От тогава до днешния му вариант той търпи художествено развитие, върху него работят различни творци, като през 1991 г. е възстановен гербът на столицата в първоначалния му вид от 1928 г.

„Символиката на герба на столицата е изключително богата и е свързана с природните богатства и културно-историческото развитие на града. Направихме третата монета с неговото изображение, тъй като той отлично допълва серията ни с монети, посветени на антична, средновековна и съвременна София”, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Монетата впечатлява с прецизност и високо качество на изработка. Тя е отсечена от сребро с проба 999/1000, има частично златно покритие, тегло 1 Oz или 31.1035 гр., диаметър 40 мм. Тиражът е нумизматичен, пуснати са едва 500 броя за цялия свят.

Луксозна кутия с трите монети.

Интересен факт,  че в самия герб е изобразена богинята Тюхе, която е смятана за богиня на благополучието и е изобразена с рога на изобилието. Поради това, историята показва, че монети с нейния образ винаги са смятани като късметлийски и са били високо ценени и търсени.

„Първите две монети от колекцията се радваха на огромен интерес на нумизматите и са почти изчерпани”, сподели Николай Колев, изпълнителен директор на Общинска банка. „Надяваме се и с тази, последна за лимитираната серия монета, да доставим удоволствие на ценителите, а също така да направим един скромен реверанс към великата история на София”, допълни Николай Колев.

Първата монета от специалната лимитирана серия „София през вековете“ изобразява богинята Тюхе – покровителката на Сердика и бе препратка към античния период от развитието на града. Тя е от сребро с частично златно покритие и тираж от 1000 бр. Втората монета реферира към средновековна София и е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Тя е уникална за България със своята правоъгълна форма и цветно покритие и е емитирана в нумизматичен тираж от 500 броя. Третата монета, с герба на София, е последна за специалната колекция.

Трите монети се предлагат, както поединично в ръчно изработени дървени кутии, така и заедно в изключителен луксозен комплект. Освен в клоновете на банката, те могат да бъдат закупени в Националния исторически музей и в Музея за история на София.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер