финанси > европейски пари


България получава 20 млн. евро за развитие на клъстери

„Чрез процедура „Развитие на клъстерите в България“ ще подпомогнем малкия и среден бизнес в страната“, заяви зам.–министърът на икономиката Даниела Везиева.

Процедурата е открита за кандидатстване до 28 април 2017 г.

България ще получи 20 млн. евро за развитие на клъстери, по процедурата „Развитие на клъстерите в България“ по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Финансирането от европейския фонд за регионално развитие е 17 млн.евро, а националното съфинансиране се равнява на 3 млн. евро“, заяви зам.-министър Даниела Везиева. Тя допълни, че интензитетът на помощта по процедурата е до 70-90%, при максимална продължителност на проектите 18 месеца.

Допустимите кандидати по процедурата са обединения, категоризирани за целите на процедурата от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, като: клъстери в начален етап на развитие, развиващи се клъстери или развити клъстери. Подаването на документи за категоризация ще бъде до 30 януари 2017 г.

По думите на Везиева допустимите дейности са свързани с подпомагане на създаването и развиването на клъстери, а минималния размер на подаден проект по процедурата следва да е над 100 000 лева.

„Максималния размер на подаден проект за клъстери в начален етап на развитие е 391 166 лева, за развиващи се клъстери - 1 000 000 лева, а за развити клъстери – 2 000 000 лева“, допълни тя.

С проекта се цели създаване и развитие на клъстери в България, които да бъдат фактор за повишаване конкурентоспособността и развитието на икономиката ни. Идеята е да се създадат структури насочени към производство и високи добавени стойности.

Процедурата е открита за кандидатстване до 28 април 2017 г.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер