бизнес > моят бизнес


Цените на розовия цвят паднаха до 3,80 лв. за килограм

По неофициална информация се очаква изкупната цена да достигне до 2,70 - 2,80 лева/кг и ако това стане, тази кампания няма да бъде успешна за розопроизводителите, прогнозират експерти

Зара Клисурова: Ако цената продължи да пада розопроизводителите спират беритбата и в розоварните няма да влезе повече нито един розов цвят.


Изкупните цени на розовия цвят паднаха драстично и достигнаха до 3,80 лева за килограм. В началото на кампанията през тази година същото количество розов цвят се търгуваше на цени от 4,20 -4,30 лева за килограм.

Това съобщи Зара Клисурова, председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично маслените култури.

Според нея тази година розоберът е малко по-различен от предходните, заради факта, че ниските температури са забавили развитието на розовите насаждения. За разлика от минали година, когато розоберът започваше на 3-4 май, тази година първото бране бе след 15 май, каза още Клисурова.

Причината е и частичното измръзване, което е оказало влияние върху първите цветове, които са с деформации и по-леки. По този начин се създава възможност за еднакво развитие на пъпките, което е довело до ниски добиви в първите дни и бум на цъфтежа след третия ден с прекалено много цвят.

Всичко това рефлектира и върху цената, твърди Клисурова. Тя добави, че в момента има достатъчно цвят, розоварните са затрупани със суровина и розопреработвателите си позволяват да "бутнат" цената на розовия цвят дори на 3,00 лева/кг.

Според изчисленията й при изкупна цена от 3,00 лева и при цена 1,20 лева за килограм на берач, за производителите остават по 1,80 лева и като се извадят разходите, на тях им остават някакви стотинки. По думите й коментарите за това са еднозначни - по-добре да си берач и да си получиш чисти парите, отколкото целогодишно да се грижиш за насажденията и накрая да получиш стотинки.

Зара Клисурова добави, че по неофициална информация се очаква изкупната цена да достигне до 2,70 - 2,80 лева/кг и по думите й, ако това стане, тази кампания няма да бъде успешна за розопроизводителите. Тя обяви, че след последните разговори с тях, те са категорични, че ако цената продължи да пада спират беритбата и в розоварните няма да влезе повече нито един розов цвят. След това предупреждение те очакват розопреработвателите да се вразумят и да помислят и за земеделските производители като дадат една разумна цена, която според експертите в бранша е над 4,00 лв./кг.

В момента на пазара има достатъчно цвят, само на територията на община Карлово розовите масиви са между 6000 и 6500 дка, като заради добрите приходи през последните години в момента се създават много млади насаждения. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер