финанси > инвестиции


Българският паспорт - силен документ за чуждия инвеститор

Има голям наплив чрез инвестиции да се придобие българско гражданство, но желаещите, които идват от САЩ и страни от ЕС се броят на пръсти

99% от чужденците, желаещи да получат българско гражданство, са извън рамките на Европейския съюз, показва проучване на Евростат. През последните десет години над 80 000 чужденци са станали българи, половината от тях са македонци.


България 10-та в света по брой на инвеститори, желаещи второ гражданство. Това показва изследване на специализираното издание Barron's. Изданието отбелязва, че много инвеститори предпочитат да вземат второ гражданство и да притежават и паспорт от страната, в която са вложили парите си.

Най-желаните за второ гражданство сред предприемачите са предимно карибски страни - Доминика, Сейнт Китс и Невис, Гренада, Антикуа и Барбуда, Санта Лусия. България е на десето място с 43 точки при 63 за първенеца. След нас се нареждат Австрия и Камбоджа.

За европейските страни, включително България, изданието посочва, че те се котират високо по отношение на свобода на придвижване и жизнен стандарт, минусите са рестриктивните режими и продължителното чакане за получаване на гражданство.

Напоследък има сериозен интерес от чуждестранни инвеститори да получат българско гражданство чрез инвестиции, отбелязва адвокат Христо Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него причината е, че българският паспорт се оказва много силен документ.

„С него може да се пътува в 132 страни, като за сравнение, руският и китайският паспорти дават достъп съответно до 98 и 74 държави, а индийският - едва до 59. Освен това, чрез придобиване на българско гражданство, чуждестранният инвеститор става автоматично и гражданин на Европейския съюз (ЕС)“, посочва Василев.

По думите му гражданите на бившия СССР имат предимство, тъй като процедурата е така направена, че те имат сравнително ниски държавни такси, а парите, които трябва да инвестират, са им гарантирани.

„Чуждестранните инвеститори могат да придобиват ДЦК, общински облигации и съкровищни бонове и производни от тях облигации. Тези пари са запазени и няма да намалеят през времето. За сравнение с други страни и държавните ни такси са по-ниски, а процедурата в България е облекчена“, казва юристът.

Като пример той дава Малта, където, за да станеш неин гражданин, безвъзмездната такса е 650 хил. евро.

Василев е категоричен, че процедурата в България е по-бърза в сравнение с другите страни на ЕС. Още след първата година се получава гражданство след закупуване на активи – държавни или общински ценни книжа, акции на регулирания фондов пазар, влог в банка за доверително управление, като сумата е 1 млн. лева или равностойността й - 512 хил. евро.

След първата година инвеститорът може да кандидатства  за постоянно пребиваване, но през втората година на пребиваването си трябва да вложи още 1 млн. лева или 512 хил. евро, с които да увеличи инвестицията си, разяснява Христо Василев.

Цялата процедура в България отнема между 15 и 16 месеци.

„В Кипър тя трае само три месеца, но там задължително условие е покупката на недвижим имот с голяма стойност, като това е свързано с много данъци и такси.

Задължително условие за придобиването на българско гражданство е вложените активи да се поддържат 4-5 години.

„Произходът на капитала трябва да е доказан и в българското законодателство е предвиден такъв механизъм", категоричен е Василев.

„Важно да се постигне баланс между желанието да привлечем повече чужди инвестиции и да подсигурим националната сигурност на България“, казва пред Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Той не крие, че без нужните предварителни проверки за произхода на парите и отношенията на тези хора с организации, забранени в глобален план, може да се създаде напрежение.

„Годишно се обработват средно между 250 и 300 преписки за удостоверяване за извършване на инвестиции. Те задължително минават на одобрение през Министерство на правосъдието“, отбелязва Янев.

Малко статистика


Според проучването на Евростат през 2015 г. 840 хил. души са пожелали да получат европейско гражданство. През 2014 г. броят им е бил 890 хил., а през 2013 г. - 930 000. Статистиката посочва, че 87% от хората, кандидатстващи за гражданство в Съюза, не са граждани на държава членка. Едва 13% са хората от държава членка, пожелали да получат гражданство в друга страна от ЕС.

Най-голямата група от желаещи да получат европейско гражданство през 2015 г. формират мароканците - над 86 хил. души, от които 88% са пожелали гражданство в Италия, Испания или Франция. На второ място се нареждат албанците - над 48 хил. души, от които 96% са пожелали гражданство в Италия и Гърция. Турските граждани, пожелали да получат гражданство в ЕС са 35 000. Повече от половината турци са поискали в Германия. След тях се нареждат гражданите на Индия, Румъния, Пакистан, Алжир и други.

Румънците (28 400) и поляците (17 800) формират най-голямата група от хора, имащи вече гражданство в ЕС, но пожелали да получат такова в друга държава членка .

99% от чужденците, желаещи да получат българско гражданство, са извън рамките на Европейския съюз, показва проучването на Евростат. Украинците получават най-често българско гражданство, а след тях се нареждат гражданите на Русия и Турция.

Двойно повече молби за българско гражданство заливат ресорната дирекция към Министерството на правосъдието през 2017 г.. Отскоро се забелязва и нова мода - наплив на бразилци, а традиционно най-силно желание да вземат български паспорт имат македонците, молдовците, сърбите и руснаците.

След като Дилма Русеф стана президент на Бразилия, много нейни сънародници преоткриха българските си корени. Така от миналата година досега двайсетина бразилски граждани, чиито баби и дядовци са избягали в страната през 20-те години, вече искат да станат българи.

Досега молби са подали около 9 хиляди чужденци, а за цялата минала година са над 11 500.

Иначе през последните десет години над 80 хиляди чужденци са станали българи, половината от тях са македонци. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер