експорт > пазари


Заместник-министър Лъчезар Борисов: България днес произвежда изключително качествени и конкурентни вина на световния пазар

Конкурсът на exporter.bg „Златната изба“ отличи за трета поредна година новите и модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни

Гласували за наградата чрез платформата в Интернет, определени с жребий, присъстваха на виненото парти в Народния театър „Иван Вазов“.

Тази вечер връчваме за трети път наградата „Златната изба на България” за 2017 година. Победителите в конкурса на exporter.bg, който се провежда под патронажа на Министерството на икономиката, са определени от гласовете на читателите на едноименния сайт в социалните мрежи.

Това жури класира най-добрите български  и чуждестранни изби.  В продължение на  шест месеца, то имаше възможност да направи своя избор между 130 български и 130 чуждестранни изби.

За втори път беше отличена любима марка българско вино.

Целта на конкурса е да популяризира новите, модерни изби на България, които произвеждат висококачествени вина и развиват модерен винен туризъм в страната ни. Много от тях имат вече колекции от международни призове и медали, но днес към тях ще прибавят и една национална награда.“

Това каза Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg, при връчването на наградите на едноименния сайт.

Винарска изба Катаржина Естейт получи Диплом "Златната изба на България" от Стефан Стайков (вдясно), управляващ съдружник на бутиковия хотелски комплекс в Банско "Три маунтинс". Призът взе Андрей Христов, административен директор на избата.

Той обърна специално внимание на факта, че изборът на избите победители е станало с гласуване чрез платформа в Интернет, защото младите и активни хора на България, които формират винената култура у нас, са там.

За провеждането на конкурса Димитър Дженев изказа бладарност на Министерството на икономиката в лицето на Лъчезар Борисов, заместник-министър, както и на спонсорите на събитието:

Българска агенция за експортно застраховане, Винарска изба Едоардо Миролио, които предоставиха за вечерта високочествени вина, носители на международни награди. На Свинекомплекс Голямо Враново Инвест за  техните месни деликатеси от българско месо, които са с изключителни вкусови качества, на Юротим, на Дил Адвайзъри и на бутиковия хотелски комплекс Три Моунтинс, както и на медийните партньори Winebg.info и Goodwine.bg.

„Искам да изкажа специална благодарност на г-н Мариус Донкин, директор на Народния театър «Иван Вазов». Виното е не само древна традиция по нашите земи. То е изкуство. Тази вечер то ще получи признание в един от най-големите храмове на българското изкуство“, каза в заключение Димитър Дженев и покани на сцената, заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, да приветства гостите на тържеството.

България е страна с дългогодишни традиции във винопроизводството и днес произвежда изключително качествени и конкурентни вина на световния пазар.

Винарска изба Винарска изба Едоардо Миролио получи Диплом "Златната изба на България" от Дочо Стайков (вдясно), генерален директор на АПС Груп. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно е печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Машиностроене. Наградата взе Злати Златев, управител на търговската компания на избата.

Това заяви в приветственото си слово заместник-министър Борисов.

„През 2017 г. при отчетено осеммесечие износът на вина бележи ръст спрямо 2016 г. с 12,9 % и е в размер на 17 432 629 млн. евро, което се равнява на 17 517 139 тона продукция“, заяви заместник-министър Борисов. Той допълни, че страната ни е символ на качествено вино, което се произвежда в над 260 изби, като броят им постоянно нараства.

Икономическият заместник-министър подчерта, че признанията от регионални и международни конкурси помагат страната ни да бъде популяризирана на световните пазари като „модерна винена дестинация“, което е от огромно значение за целия винарски бранш.

Винарна Орбелия получи Диплом "Златната изба на България" от Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново Инвест". Високото отличие получи Рая Чорбаджийска, мениджър Маркетинг и реклама на избата.

„Добрите резултати на българските производители, които печелят награди от международни конкурси са доказателството, че произвеждаме качествено вино и високоалкохолни напитки на световно равнище“, добави още той.

Днес поставяме една много важна тема, а именно синергията между производството на вино, един традиционен за България сектор и културният и винен туризъм, който може да създава висока добавена стойност“, подчерта зам.-министър Борисов.

Плакетът


Красивият плакет „Златната изба, който победителите от New Bloom Winery и Винарска изба Todoroff добавиха към портфолиото си от награди, е дело на известния художник Онник Каранфилян. Той е сред най-големите майстори на екслибриса в света. Основател е на Международния екслибрис център и на Първото международно биенале на екслибриса. Зад гърба си има над 20 самостоятелни изложби  в България, Ливан, Белгия, Чехия, Германия и др.

Наградите на избите - победители връчиха:


Голямата награда „Златната изба“ - Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката

Приз „Златната изба“ за предпочитана марка българско вино спечелен от Incanto на Винарска изба Меди Вали - Илиян Райчев, член на Съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане. Избата взе още една специална награда -  картина на художника Онник Каранфилян.

Приз „Златната изба“ за любима чуждестранна изба, спечелен от M. Chapoutier (Франция) - Николай Колев, изпълнителен директор на Общинска банка. Призът получи Живко Енчев, сомелиер № 1 на България за 2017 г., който представлява в България френската изба – победител. Избата взе още една специална награда -  картина на художника Онник Каранфилян.

Диплом „Златната изба“:

Винарска изба Шато Бургозоне получи Диплом "Златната изба на България" от Петър Петров, консултант по мениджмънт на „Гопет Транс“ ЕООД. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Транспорт и логистистика.

Винарска изба Катаржина Естейт получи Диплом "Златната изба на България" от Стефан Стайков, управляващ съдружник на бутиковия хотелски комплекс в Банско "Три маунтинс".

Винарска изба Винарска изба Едоардо Миролио получи Диплом "Златната изба на България" от Дочо Стайков, генерален директор на АПС Груп. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно е печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Машиностроене.

Винарна Орбелия получи Диплом "Златната изба на България" от Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс „Голямо Враново Инвест".

Винарска изба Синтика получи Диплом "Златната изба на България" от Йоргос Диамантопулос, управляващ директор на „Дионисомарбле-България“ EООД. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно е печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Минна и добивна промииленост.

Винарска изба Вила Юстина получи Диплом "Златната изба на България" от Минко Пиндев, мениджър на Рожее Ванден Берхе БГ. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно е печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Текстилна промишленост.

Томболата


По време на виненото парти бе разиграна томбола. Щастливците с печелевшите изтеглени номера спечелиха:


- Станислава Петрова, търговски мениджър на Винарска изба Спиритус Санктус – връчи 3 комплекта вино Каберне Фран, реколта 2016 г. - награждавано на международни конкурси.

- 3 комплекта по 2 бутилки: 1 бут. Шардоне Барик + 1 бут. Аминта Барик (купаж Каберне совиньон, Мерло и Вранец) на македонската Винарна Стоби, представлявана в България от Фирма Юротим,  връчи Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД.

- по два билета за две представления в Народен театър „Иван Вазов“ (по избор), предоставени от Мариус Донкин – директор на Народен театър „Иван Вазов“, изтегли водещата на вечерта Боряна Баташова.

- 3 комплекта престижни вина на Винарска изба Едоардо Миролио връчи на печелившите Злати Златев, управител на търговската компания на избата.

- Два печеливши номера, за 2 бутилки вино - Someno Rikat 2012 и Someno Buket 2012, които са единствените засега родни вина от български сорт, получили по 90 точки от най-авторитетното винено списание в света  - Robert Parker's, изтегли водещата Боряна Баташова. Вината са селектирана серия на известния български сомелиер и международен винен съдия Георги Михов. Произвеждат се в лимитирани серии до 300 бутилки и са основно за частни клиенти.

И голямата награда от томболата...

- два ваучера за уикенд в комплекс „Три маунтинс“ в Банско, бяха връчени от Стефан Стайков, управляващ съдружник на бутиковия комплекс.

На снимката най-отгоре: Винарска изба Шато Бургозоне получи Диплом "Златната изба на България" от Петър Петров, консултант по мениджмънт на „Гопет Транс“ ЕООД. Компанията е носител на Голямата награда "Експортьор на годината" на сайта exporter.bg и многократно печелила приза "Експортьор на годината" в сектор Транспорт и логистистика.

Снимки: Божидар Марков и Антон Марков

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер