финанси > банки


Още 150 млн. евро ще получат малките и средни предприятия по програма COSME

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк - България подписаха ново споразумение за разпределяне на средствата

Благодарение на него стотици малки и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 250 млн. евро.


Още 150 млн. евро по програма COSME на Европейската комисия ще получат малките и средни предприятия.

Това става възможно след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк-България подписаха ново споразумение за разпределяне на тези средства. Те са в допълнение към 100-те милиона евро, за които беше подписан договор още през 2016 г.

Програма COSME осигурява на малките и средни компании подобрен достъп до инвестиционно, оборотно и лизингово финансиране при по-ниски нива на обезпечение. Максималният размер на кредитите е 3 млн. евро, а срокът –  до 10 години за инвестиционни и до 5 години за оборотни кредити.

До момента в рамките на програмата COSME, за малко повече от една година, Райфайзенбанк е финансирала 384 проекта на бизнеса. Благодарение на второто споразумение стотици малки и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 250 млн. евро, съобщават от финансовата институция.

“Подемът в икономиката през последните години повишава инвестициите, които прави българския бизнес, а това води и до повишено търсене на финансиране. Благодарение на споразуменията ни с ЕИФ по трите програми – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за над 350 млн. евро, ще предоставим на българските малки и средни предприятия финансиране при значително облекчени изисквания“, коментира Оливър Рьогл, председател на Управителния съвет на Райфайзенбанк - България.

По линия на сътрудничеството си с международните финансови институции, от 2002 г. насам Райфайзенбанк – България е договорила 380 млн. евро кредитни линии и още 530 млн. евро гаранционни споразумения. Със средствата от програмите се финансират инвестиционни и други проекти на българския бизнес в страната. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер