политика > бизнес среда


Великобритания ще изпадне в най-тежката си конституционна криза, ако Brexit бъде спрян

Найджъл Фараж, един от основните инициатори на излизането на страната от ЕС смята, че Съюзът унижава Великобритания

На националното допитване през 2016 г. 51.9% (17.4 млн. души) гласуваха за напускане на ЕС, а 48.1% (16.1 млн. души) - за оставане в него.

Великобритания ще изпадне в най-тежката си конституционна криза от Втората световна война насам, ако Brexit бъде отслабен или спрян.

Това заяви за Ройтерс Найджъл Фараж, един от основните инициатори на излизането на страната от Европейския съюз. Според него британският премиер Тереза Мей не бива да се поддава на влияния.

Ройтерс припомня, че именно Фараж убеди предшественика ѝ Дейвид Камерън да насрочи референдума за Brexit, а след това участваше в кампанията за напускане на ЕС. На националното допитване през 2016 г. 51.9% (17.4 млн. души) гласуваха за напускане на ЕС, а 48.1% (16.1 млн. души) - за оставане в него.

Фараж определи Мей като „Тереза помирителката“, защото е отстъпила на Съюза по почти всеки въпрос от преговорите по Brexit и смята, че ЕС унижава Великобритания.

„Най-добрият възможен сценарий при настоящото ни плачевно управление е Brexit само на думи, нищо повече. В най-лошия случай ще ни накарат отново да се борим. Това е голямо предателство на волята на милиони хора“, заяви Фараж.
Той отхвърли тревогите на големи банки като Goldman Sachs, че лондонското Сити може да бъде напуснато от редица фирми заради Brexit, и окачестви ЕС като доминиран от Германия обречен експеримент по европейска интеграция.

През последните седмици все по-често се обсъжда въпросът за евентуален нов референдум, но премиерът отхвърля категорично тази възможност.

„Втори референдум няма да има. Парламентът даде правото на глас на британския народ и той вече взе своето решение", заяви преди две седмици в интервю за Билд Мей. Тя уточни обаче, че напускането на ЕС не е равнозначно на излизане от Европа.

Сред призоваващите да бъде спрян или отменен процесът са бившият премиер Тони Блеър, изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн и милиардерът Джордж Сорос. Последният е дарил чрез фондациите си над 600 000 лири на движения в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС в кампанията на референдума. 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер