експорт > пазари


Евентуална търговска война в световен мащаб ще бъде много по-тежка и дълга от финансовата криза през 2008-2009 г.

Това прогнозира одиторската компания KPMG

Сспоред KPMG голяма част от Европа, Великобритания и Канада могат да изпаднат в рецесия.

Евентуална търговска война в световен мащаб ще бъде много по-лоша и ще продължи по-дълго от световната финансова криза през 2008 и 2009 г.

Това прогнозира одиторската компания KPMG, цитирана от австралийската информационна агенция www.Afr.com.

Голяма част от Европа, Великобритания и Канада могат да изпаднат в рецесия, а в Австралия могат да бъдат загубени 285 хиляди работни места в резултат на икономическия шок, сочи още анализът.

Според икономическото моделиране на търговията, направено от KPMG, дори засегнатите от администрацията на Тръмп страни да въведат скромни ответни мерки, това ще доведе до свиване на световната и в частност на австралийската икономика, тъй като ще има ограничаване на търговските потоци и на глобалното търсене.

Констатациите идват, след като Китай разясни как ще отвърне на хода на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий, както и налагането на тарифи на още редица китайски стоки главно от технологичния сектор в размер на поне 50 млрд. долара годишно.

В началото на седмицата Пекин удари Вашингтон, налагайки мита в размер до 25% за 128 американски продукти като свинско месо, вино и други селскостопански продукти. Министерството на финансите на Китай отбеляза, че ходът е "легитимно действие, прието съгласно правилата на Световната търговска организация за защита на интересите на китайския народ".

Според разработения от KPMG икономически модел, увеличаване на митническите тарифи върху промишлените стоки със средно 5% от всички държави ще изтрие 1,3% от глобалния икономически растеж, който според последните прогнози на МВФ ще бъде близо 4% през 2018-а година.

В интервю за БНР Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата заяви, че България може да извлече полза от евентуална търговска война между САЩ и Китай.

„Ако например Китай наложи мита на американски стоки като вино, хранителни продукти – ние сме голям производител на такива неща. Може да сме малка страна, но за нас е важно, защото в този момент се открива ниша, която ние може да запълним. Същото е в сила и ако Америка наложи 60 милиардна забрана за китайски стоки. Може да се окаже, че ние можем да бъдем междинно звено, т.е. да произвеждаме част от стоките и да ги продаваме в Америка. За нас може да се окаже, че това до известна степен е плюс, въпреки че всяка една война е огромен минус за двете страни и за целия свят“.

Динев посочи, че в Китай има 42 български компании. По думите му в последно време се забелязва много положително отношение към китайския бизнес. Той е категоричен, че трябва да се работи за по-тясно сътрудничество с Китай.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер