МВФ > анализи


Българската икономика ще се ускори до 3,8% през 2018 година

МВФ разпространи доклада си "Световна икономическа перспектива"

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година.

През 2018 г. се очаква растежът на българската икономика да се ускори до 3,8% спрямо миналогодишния растеж от 3,6 на сто. За следващата година се очаква известно забавяне до 3,1 процента.

Данните са от доклада на Международният валутен фонд (МВФ) - "Световна икономическа перспектива".

В него МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ще нарасне тази и следващата година с 3,9 процента - най-силното увеличение от 2010 година.

Прогнозите на Фонда са инфлацията в България тази година да се ускори до 2,0%, а идната година - до 2,1 на сто спрямо 1,8 процента миналата година.

Прогнозите за баланса по текущата сметка са той да достигне 3,0% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година, което е доста под оценката за миналата година от 4,5%. Той ще се свие още повече до 2,3% през 2019 г.

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година. Това е най-високият очакван растеж от 2010 година, когато световната икономика нарасна с 5,1 на сто, възстановявайки се от финансовата криза от 2008 година.

Очаква се световният растеж да отслабне след няколко години, посочва МВФ в доклада си, като допълва, че развитите икономики ще бъдат възпрепятствани от застаряващото население и вялата продуктивност.

Засега, според МВФ, по-голямото търсене в износа допринася за лекото повишение на прогнозите за растежа на еврозоната и Великобритания за 2018 година.

Очакваният растеж в еврозоната за 2018 година е 2,4 на сто (+ 0,2 пр.п.), а за 2019 година е оставен без промяна на ниво от 2 процента.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер