експорт > пазари


Южна Америка е най-привлекателна за пътувания

Има спад на туристическия поток към Северна Африка и Близкия Изток, причинен от несигурността в региона


Южна Америка е била най-предпочитана за пътувания през 2011 година. Там туризмът е отбелязал растеж от 10 %, сочат данните на Световната организация по туризма, цитирани от АФП, ДПА и БТА.

В Европа, Азия и Тихоокеанския регион броят на туристическите посещения е нараснал с 6%. През 2011 година Европа е била посетена от 503 милиона туристи. Най-висок растеж на посещенията- 8 % отбелязват Централна, Източна и Средиземноморска Европа . Азия и Тихоокеанският регион са привлекли 216 милиона туристи, като Южна и Югоизточна Азия са начело с растеж от 9%.

В Северна Африка и Близкия изток обаче туризмът отчита спад от съответно 12% и 8%. Световната организация обяснява понижението в тези региони с народните вълнения.

Като цяло обаче международният туризъм отбелязва растеж от 4,4% за миналата година, като туристическите посещения са достигнали 980 милиона въпреки икономическата стагнация заради световната криза, съобщават от Световната организация по туризма, цитирани от БТА.

Американците отчитат ръст от 4% до 156 милиона туристически посещения. В Южна Америка той е 10%, в Централна Америка и Карибския регион - съответно 4% и 3% в Северна Америка. Африка е посрещнала 50 милиона туристи. Туризмът на юг от Сахара отбелязва ръст от 7% за разлика от северната част на континента.

Световната организация по туризма прогнозира през 2012 година ръстът да продължи, макар и с по-бавен темп - между 3 и 4%.

 

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер