политика > бизнес среда


Недостигът на квалифицирани кадри – основно предизвикателство пред германския бизнес у нас

Данните са от годишното проучване на ГБИТК за бизнес климата в България

През 2017 г. страната ни е изнесла стоки за Германия на стойност 3,82 млрд. евро, което е ръст от 20,1%.

Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство пред германския бизнес у нас.

Tова сочат резултатите от тазгодишната анкета за бизнес средата в България, която Германо-Българската индустриално-търговска камара, с главен управител д-р Митко Василев, провежда ежегодно сред своите членове.

108 фирми членове на ГБИТК се включиха в допитването, 71% от взелите участие фирми влизат в категорията малки и средни предприятия. Големите предприятия, с повече от 250 служители, са 29%.

53% от анкетираните оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна, като 44% вярват, че през настоящата година общото състояние на икономиката в страната ще се подобри.

63% от участващите в анкетата заявяват, че състоянието на предприятията им ще се подобри през тази година, като 49% разчитат на повишаване на износа, а 46% планират повече инвестиции през 2018 г. На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 88% от анкетираните фирми членове на ГБИТК отговарят положително.

Безспорно едно от най-големите предизвикателства пред работодателите у нас е недостигът на квалифицирана работна ръка. 48% от предприятията заявяват готовност да наемат нови служители, докато 7% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. Резултатите остават непроменени в сравнение с миналогодишното изследване.

Членството на България в Европейския съюз безспорно е едно от конкурентните  предимства на страната ни. 83% от запитаните са доволни или много доволни.  Все повече компании подкрепят влизането на страната в еврозоната - 48% (2017: 42%), 36% са по-скоро притеснени от навлизането на единната европейска валута.

Корупцията, липсата на върховенство на закона, както и недостатъчната прозрачност при обществените поръчки продължават да са сред основните предизвикателства пред бизнеса у нас. 72% от анкетираните не са доволни от напредъка с борбата с корупцията и престъпността.

За поредна година България е в челните места в класацията по отношение на данъчната тежест и цената на работната ръка.

По данни на Германската статистическа служба стойността на търговския стокообмен между България и Германия през изминалата година достига нов рекорд - 7,51 млрд. евро, което е ръст от 12,7% спрямо предходната година.

Страната ни е изнесла стоки на стойност 3,82 млрд. евро за Германия (ръст от 20,1% спрямо предходната година), а вносът възлиза на 3,68 млрд. евро (нарастване с 6% в сравнение с предходната година). Стойността на германските инвестиции у нас за 2017 г. е 130,7 млн. евро по данни на БНБ.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер