експорт > пазари


За 8 месеца, експорт за 226 млн.евро в Бавария

За първи път от 8 години насам България има положително търговско салдо с германската провинция

За първите осем месеца на 2011 г. България е направила експорт в Свободна провиция Бавария за 226 млн.евро. В същото време стоките, които сме внесли оттам са за 190 млн.евро.

Данните са на Германо-българската индустриална и търговска камара. За 2010 година стокообменът между България и германската провинция е за над 583 млн.евро, което е ръст от 11,5 % спрямо 2010 година. Според германския посланик у нас Матиас Хьопфнер, че за първи път от осем години насам България има положително търговско салдо с германската провинция.

Две компании получиха през 2011 година наградите на представителството на Бавария у нас. То връчва престижните призове за пети пореден път.
В категорията „Българско предприятие с добри икономически контакти с Бавария” беше  отличена „Адвал” АД.

Компанията е специализирана в тунелно строителство и укрепващи конструкции и участва в изграждането на тунели в Германия, Испания, Гърция и България. У нас тя е основен изпълнител в строителството на столичното метро. За по-малко от десет години компанията е построила над 50 км. метро, магистрални, железопътни и хидротехнически тунели.

В категорията „Баварско предприятие с успешно развита дейност в България” наградата за 2011 година грабна „Хамбергер България” ЕООД със седалище в Севлиево, която бе създадена през 2006 г. като дъщерно дружество на германската компания Hamberger Industriewerke.

В момента тя е най-големият производител на санитарни продукти (седалки за тоалетни чинии) в Европа. 94% производството е предназначено за износ в Европа, Азия и Африка.

Във фирмата работят около 300 души. През 2010 година „Хамбергер България” започна производството на луксозни аксесоари с инкрустирани кристали „Сваровски“.

До края на 2011 г. по прогнозни данни компанията и произвела 3 200 000 изделия и е реализирала оборот от 56 млн. лева.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер