Банер

компании > публични компании


Васил Велев: Търсим нови крайни клиенти

Благодарение на тях постигнахме ръст от 30% през 2011 г., казва предприемачът

Кризата ни накара да водим по-активна политика по отношение на износа. Делът на продажбите за Русия и страните от ОНД расте за сметка на страните от ЕС.  Това казва в интервю за Investor.bg Васил Велев, изпълнителен директор на “Стара планина холд”.

Той отбелязва, че целенасочено търсят крайни клиенти. “Например М+С Хидравлик вече продава в Минския тракторен завод, като той стана един от най-големите ни клиенти. ХЕС привлече за клиент РОСТСЕЛМАШ, който стана вторият по-големина клиент след Палфингер. Акумулаторният завод увеличи продажбите си за Русия и планира да ги увеличи още. Елхим-Искра продава тягови батерии на Изток, а най-големият ни пазар за стартерни батерии е в Западна Европа. На Запад изнасяме и елементи за тягови батерии”, разказва пред сайта Велев.

Благодарение на новите клиенти дружествата постигат ръст от  близо 30% в продажбите през 2011 г. Това дава основание и за относително добри прогнози за 2012 г., подчертава Велев. “Има потенциал и ще търсим нови клиенти, като това е трайна тенденция. Близкият Изток, друг наш традиционен пазар от миналото, за съжаление е затворен поради ембарго в Иран и Сирия”, коментира предприемачът.

И допълва, че в Индия и Китай продават козметика и хидравлични изделия, а в Корея също имат продажби. “М+С Хидравлик изнася в Япония, Австралия, САЩ, Канада. Компанията е на световния пазар и само 1-2% от продажбите й са в България. Въпреки очакваното забавяне на растежа на световната икономика, се предвижда той да надвиши 3% през 2012 г., което е позитивно за М+С Хидравлик”,  прогнозира Васил Велев.

Визитка

Васил Велев е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Стара планина холд АД; член на бордовете на директорите на редица търговски дружества, сред които са М+С Хидравлик АД – Казанлък, Елхим-Искра АД – Пазарджик, Фазан АД – Русе, Пътстройинженеринг АД – Кърджали, М+С 97 АД – Казанлък, Гарант 5 ООД – Пловдив, Бик холд ООД – София,  Велев Инвест ООД – София и др.

От 1996 г.  Васил Велев е член на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, а от 2002 г. е неин председател.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер