политика > бизнес среда


Търговската война вече се отразява на китайските производители

Поръчките за износ към китайски заводи намаляват за пети пореден месец според данните на изследване,  проведено сред стотици китайски компании

Очаква се Тръмп да наложи нови 25% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара.

Производственият растеж на китайските фабрики се свива през август, достигайки най-ниските си стойности от над година, съобщава CNN, цитирайки данни от изследване, проведено сред стотици китайски компании.

Последното проучване за индекса на поръчките на мениджърите, показва понижение на стойността му от 50.8 пункта през юли до 50.6 пункта през август. Стойности от над 50 пункта са индикации за растеж, но август е месецът с най-бавен темп на ускорение за индекса от 14 месеца насам.

Поръчките за износ към китайски заводи намаляват за пети пореден месец според данните на изследването. Спадът на поръчките съвпада с ескалациите в търговския спор между Китай и САЩ, изострил се в края на март.

Търговската война се отразява и на общото инвеститорско доверие към страната според данните на изследването за август.

CNN припомня, че до момента САЩ и Китай взаимно са си наложили мита върху вносни стоки на стойност над 50 млрд. долара, а заплахите помежду им за въвеждане на още не спират.

Очаква се администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да наложи нови 25% мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара, а Китай се зарече да отговори с мита в размер на 60 млрд. долара върху американски износ.

Китайското правителство има още много икономически предизвикателства, с които трябва да се справи. Производственият сектор в страната също страда от забавяне на инвестициите в инфраструктура и свиване на кредитния ръст, смятат анализатори.

Според тях китайските власти търсят начини да стимулират ръста на икономиката, включително чрез намаляване на данъците, увеличаване на разходите в инфраструктурата и по-отхлабена парична политика. Това би могло да смекчи забавянето на ръста на икономиката, но непосредствен обрат в икономиката изглежда малко вероятно.

Според Джулиан Евънс-Причард, старши икономист в изследователската фирма Capital Economics, и следващата година растежът на китайската икономика вероятно ще остане в низходяща траектория.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер