политика > бизнес среда


Държавата гласи бонуси

за бъдещи инвеститори

Заради липса на стимули, през 2011 година две големи чужди компании не са вложили в България 430 млн.лева

През 2011 година България е изпуснала два големи инвеститора. Първият е производителят на гуми “Нокиан тайърс”. Компанията е била готова да инвестира у нас 200 милиона евро и да разкрие 300 работни места. Отказала се е, защото не е получила достатъчно стимули от държавата. В момента избирала между Сърбия и Турция.

Това обяви  Борислав Стефанов, председател на Българската агенция за инвестиции, при представянето на промени в новия закон за насърчаване на вложенията.

Втората компания, която той даде като пример, да не вкара парите си в България, е производителят на банкомати и ПОС терминали NCR. Фирмата е била готова да инвестира 25 милиона долара и да разкрие 700 работни места за инженери и ИТ специалисти.

От NCR също сметнали, че държавата не е достатъчно добра към тях, за да ги привлече като работодател. Компанията предпочела да инвестира в Сърбия, където държавата предлага директна субсидия за всяко новооткрито работно място.

Парадоксалното е, че всичко това се случва във времете, когато у нас има драстичен спад на чуждите инвестиции.

Ето защо икономическото министерство се е стреснало и е решило да направи редица промени в закона за насърчаване на инвестициите. Първата от тях е, държавата да покрива разходите за осигуровки на компании, които откриват много нови и високоплатени работни места и създават продукти с висока добавена стойност. Преференцията ще важи за три години.

Така се цели да се стимулират вложения на компании от сектора на услугите, които нямат интерес от бонусите, предлагани от държавата в момента. Те са осигуряване на земя, изграждане на инфраструктура и възстановяване на част от разходите за обучение на служители.

Другата промяна, която се обсъжда, е приходите от корпоративния данък на привлечени от общините компании да отиват в местните хазни, а не в държавния бюджет. Мярката ще важи за определен период от време. Освен това се предлага също да могат да обявяват инвестиционни проекти за приоритетни. В момента това прави само икономическото министерство.

Икономически анализатори обаче посрещнаха на нож новите идеи. Според тях инвеститорите се нуждаят не от бонуси, а от добра бизнес среда. Освен това стумулите са предпоставка за създаване на нелоялна конкуренция с фирмите, които работят добре в момента.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер