финанси > инвестиции


Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро за последните 20 години

Министър Караниколов: За последните 10 години само по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 17 инвестиционни проекти на дружества, чийто капитал е собственост на турски компании. Инвестициите  по тези проекти възлизат на над 350 млн. евро.

В секторите автомобилна промишленост, машиностроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии,  български и турски компании могат да се кооперират.

Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро за последните 20 години. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов, при откриванато, съвместно с министъра на търговията на Република Турция Рухсар Пекджан, на Българо-турски бизнес форум в София. На събитието са участвали близо 500 представители на компании от двете страни от секторите строителство, селскостопанство, туризъм, ИКТ и др.

Министърът на икономиката посочил, че  за последните 10 години само по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 17 инвестиционни проекти на дружества, чийто капитал е собственост на турски компании. „Инвестициите  по тези проекти възлизат на над 350 млн. евро и са разкрили над 2500 нови работни места“, допълнил той.

Караниколов подчертал, че секторите автомобилна промишленост, машиностроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии,  предоставят широки възможности за коопериране между български и турски компании. „Успешни партньорства могат да бъдат реализирани и в области като хранително-вкусовата, химическата, текстилната, дървопреработвателната промишленост“, изтъкнал икономическият министър.

По думите му Турция е неизменно сред водещите търговски партньори на България, а потенциалът за разширяване на двустранните отношения е изключително голям.

Министърът на търговията на Република Турция  Рухсар Пекджан е казал от своя страна, че ще продължи активната съвместна работа за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете държави.

По време на събитието двамата министри са подписали Меморандум за разбирателство между Българска агенция за инвестиции и Invest in Turkey, който активно да подпомогне взаимодействието между двете организации относно привличане на инвестиции. По този начин ще се разшири правното основание, необходимо за активизиране на двустранното партньорство и ще се осигурят условия за стимулиране на бизнеса между двете страни. Целта е меморандумът да се превърне във важен механизъм за подкрепа на бизнеса и да доведе  до нарастване на двустранните инвестиции.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер