политика > бизнес среда


До 30-годишна възраст младите българи са на издръжка на родителите си

Това се казва в доклад за младежта, одобрен от правителството по предложение на министър Красен Кралев

97% от младите българи на възраст от 15 до 29 години разчитат на финансовата помощ на семейството, а 66% живеят поне с един от двамата родители.

До 30-годишна възраст младите българи масово са на издръжка на родителите си, сочи доклад за младежта, който правителството е одобрило по предложение на спортния министър Красен Кралев. В документа е включено и социологическо изследване за демографския профил на младите и как живеят.

97% от младите българи на възраст от 15 до 29 години разчитат на финансовата помощ на родителите си, посочва документът. Дори и при тези между 25-29 г. на средства от родителите разчитат 65% от тях.

66% от младежта живее с майка си и баща си или поне с един от двамата до късна възраст, сочи още изследването. Близо половината от тях все още не са създали семейство и дори не живеят самостоятелно. Данните показват, че дори тези, които работят не са им достатъчни парите. 1/4 казват, че средствата не им достигат за храна, по-малък процент посочват, че им е необходима помощ, за да покрият сметките за ток, парно и телефон.

Стряскащи са и данните за свободното време на младите. 46% от тях пушат, а над 70% не упражняват никакъв спорт. Книги четат по-малко от половината млади българи под 30 г. Младежката безработица в България е паднала до 9.9%, но само 18% от работещите до 30-годишна възраст са доволни от заплащането си. Допълнително под 1/3 от тях са намерили работа по специалността си, въпреки че според младите в България лесно се намира заетост.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер