коментари > анализи


САЩ надминаха Русия и Саудитска Арабия в месечното производство на суров петрол през 2018 г.

След 2020 г.  енергийният износ на САЩ ще има превес над вноса

Това ще се случи за първи път от 1953 г. насам, благодарение на силния ръст на добива на шистово гориво.

„Износът на американски суров петрол силно нарушава световната търговия на този тип енергиен продукт. А шистовото производство продължава да расте с бързи темпове“, съобщава CNN като се позовава на проучване на американската Администрация за информация в областта на енергетиката (EIA).

Подхранвани от добива в Пермския басейн, чиято по-голяма част се намира на територията на Тексас, САЩ надминаха дори Русия и Саудитска Арабия по отношение на месечното производство на суров петрол през 2018 г.

Производството на американски петрол се увеличи от приблизително 5 млн. барела дневно през 2008 г. до рекордните 10,9 млн. барела на ден през 2018 г., посочват от EIA.

Международната агенция за енергетика съобщи, че скокът от 2 млн. барела дневно в САЩ през миналата година е най-сериозният годишен ръст, който е бил регистриран в историята на индустрията.

Този растеж вероятно ще продължи, макар и с по-умерени темпове. Според оценка на EIA, производството на американски петрол ще продължи да записва годишни рекорди до 2027 г. и ще остане над 14 млн. барела дневно до 2040 г.

САЩ ще се превърнат в един от най-големите износители на енергия. След 2020 г. техният износ на енергия ще надвишава вноса. Това ще се случи благодарение на силния ръст на добива на шистово гориво, сочи още проучването EIA.

Според анализа това ще е първият случай от 1953 г. насам, в който превес ще има енергийният износ на САЩ.

И това ще се случи две години по-рано от първоначалните прогнози, посочват от администрацията.

„Това е голямо постижение. Вече няма да сме зависими толкова много от външните доставки на петрол“, коментира Майкъл Тран, изпълнителен директор „Глобална енергийна стретегия“ в RBC Capital Markets.

В основата на това постижение стои именно шистовата революция, която започна преди около десет години. Новите технологии отключиха множество скрити залежи на природен газ и суров петрол в отделните щати, като продукцията на изкопаемите горива се повиши многократно, прекроявайки глобалната енергийна карта.

Краят на 40-годишната забрана за износ на петрол в края на 2015 г. промени цялата игра.

Според прогноза на EIA това най-вероятно ще се случи след 2020 г. на фона на големите постижения в производството от последните няколко години.

За една седмица през ноември 2018 г., американските доставки на суров петрол и петролни продукти надвишиха вноса, посочват от организацията, което е и първият подобен случай, откакто EIA започва да следи тези показатели през 1991 г.

Бумът в производството на шистово гориво има своите дълбоки последици върху икономиката, националната сигурност и, разбира се, върху околната среда.

През изминалата седмица доклад на Oil Change International алармира, че американския добив на петрол и газ може да отдели толкова емисии въглероден диоксид, колкото 1000 въглищни електроцентрали.

Организацията определи това като „климатична катастрофа“.

Очаква се електроенергията, произведена от въглища да се свие до 17% в глобален мащаб до 2050 г.

В същото време възобновяемата енергия ще се повиши до 31% спрямо сегашните 18 на сто.

Въпреки че САЩ целят да ограничат своята зависимост от чужди енергийни ресурси, те няма да могат да обявят енергийна независимост през 2020 г.

„САЩ няма да са напълно изолирани от геополитическия риск или от решенията на ОПЕК“, посочва Тран.

„Отчасти това се дължи на комплексната структура на американската петролна промишленост, която се нуждае от здравословна доза средно тежък и тежък чужд петрол. Рафинериите не могат да работят само с лекия петрол, който САЩ добиват на рекордни нива“, казва в заключение Тран.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер